Suka kunyah ais...

Ada x mommies yg suka kunyah ais time prgnt...Sy prgnt kali ni suka betul nak kunyah ais ni..mcm mkn keropok pulak bila tgh tengok tv....

Suka kunyah ais...
12 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sama lah dgn saya masa preggy dulu. Tiap hari nak kunyah ais. Bila tak dapat kunyah ais tuh rasa macam tak tentu arah. Igtkan time mengandung je, rupanya dia bawak sampai ke lepas bersalin macam dah jadi habit 😅

6mo ago

sy sblm mengandung mmg x pun nak mengunyah ais ni.Tengok je org kunyah.Sbb satu x minat kedua gigi sy nyilu.Skrg kalau sy kunyah xde rs nyilu pun.

sama mcm sy bila dah hujung2 nk brsalin ari tu..xtau knapee rse nk aisss jea..plik2..ade jgk ari2 kena ade ais dlm peti nk kunyah..xnk ice cream k ape..nk ais tu..xpon sedap ckit abc...

6mo ago

ni baru trimester 1...mcm2 nak mkn...adehhh...Mmg lain sngt mengandung kali ni.

sama kita sis.,suka betul kunyah ais..baby boy kot..saya 34w3hri Harini..sjak mengndung sampai skrg suka lg knyah ais..hb pn makin turun..9.4 je..nk buat mcmne..pelik2 je mgidam..

6mo ago

tp hb sy ok je...12...Sy mengandung 3 org ank dulu mmg xde pun kunyah ais...tp hb rendah sampai 9...mcm mn tu.. terbalik kan.Sy amal jus mamariam sejak mengandung ni.Dulu kalau hb rendah sy amal rumpai laut putih tu...

kalau blh elakkan kunyah ais blh mnyebabkan saraf gg jd sensetif n gg jd rosak dn x bertahan lame..

6mo ago

x kunyah ais pun gigi sy dr dulu mmg dh bnyk rosak...Faktor keturunan kot..Dh gosok gigi tetap rosak...Zaman kanak2 riang bnyk sngt mkn manis...Time prgnt baby boy dulu lg teruk...sakit sakit sampai kne cabut...sbb baby tarik kalsium bnyk....sy pulak jenis mmg x pandai minum susu...misi cuma bg pil kalsium.Sblm ni sy mmg jenis x suka kunyah ais sbb nyilu dan mmg x minat..tengok je org kunyah ais...Tp skrg mcm xda rs apa2..nyilu pun x...tp sy x hr2 kunyah..ada ms2 tertentu je sbb tekak loya kdg2 sbb ais xde perisa...😆

Sama mcm mak sy mengandungkan sy dulu. Dia suka kokak ais. Tak berenti pulak tu 😅

6mo ago

hu3...sy ni kdg2 je..Kalau terasa nak mmg terus ambik kat peti ais..

Saya . Tapi sya dah stopkan , sbb tak bagus untuk gigi dan gusi

6mo ago

First trimester haritu ya hari2 , sbb mcm rasa tak lengkap kalau tak kunya ais .. skrg dah tak da 😂

doktor bgthu kalau suka kunyah ais petanda hb kita low..

6mo ago

puan Siti ni mun nak ulang alik 2 kali seminggu ke kkia...Bkn sbb hb rendah...Tp bp sy tinggi...😅

Elakkan makan ice.Ice kan tak sihat

6mo ago

hi3...kdg2 je..x sllu...😅

pembawakan baby tu

VIP Member

Tak sejuk ke gusi? 😁

6mo ago

x...dia mcm biasa je..cuma tekak dan lidah rs gatal sbb sy alah dgn sejuk...mesti rs gatal lps tu..ataupun batuk tp kejap je.Hilang rs sejuk hilang jugak alahan tu.