Mengidam

Ada x ibu2 kat sini yg mngidam benda yg tajam2,yg sepatutnya x blh mkn mcm nenas,tebu,tapai...klu mkn jgk bahaya x...?

21 Balas

Kalau awal kandungan better elakkan sis. Kisah sy, tak tahu preggy dlm 2m. Makan nenas msk lomak banyak2 plus air tebu bergelas2...sedap sgt sampai tak ingat dunia.. Tp Alhamdulillah takde apa2...tahu preggy bbrpa hari lepas tu. Kisah kawan saya pula, makan nenas and yg tjm sewaktu awal kehamilan, tengok2 takde rezeki dia sb kggran. Lain org laim kesannya. Tp sebaiknya elakkan dulu sbgai langkah brjaga jaga.

4y ago

Saya pn masa belum tau pregnant, teringin mkn nenas. Selama ni tak suka pun, mkn dlm 2 slice. Lepas tau pregnant, sy elakkan makan. Tp masa kandungan 1st dulu, saya minum air tebu agak byk sbb suka. Nak jadik cite, keguguran. Apa2pn berpada2 mkn.

Nanas ok je bg sy nasib baik xde mengidam nenas. Sbb sy mmg jenis xsuka buah masam2 ni. Tapai sy mkn masa raya ritu, ok je sebungkus. Masuk 2 bungkus, perut sakit lain mcm. 😂 Terus stop. Tp sy xblh minum coffe, mkn ubi kayu msa pregnant. Mmg kaw2 sakit perut dia. Skrg ni da bersalin pon still takot lg nk minum coffee. Cravings dia jgn ckp la. 😂

sye start mkn nenas mase kandungan belas belas then air tebur 20 minggu ke atas . alhamdulillah takde papee pun . anak pun dh 5 bulan , maybe atas badan masing2 kot , awak blh cuba sikit jee , tgk lah 2/3 jam ade papee tak .. kalau takde tu okay lah .. tp makan tu jgn lebih2 pulakk .. tkut bende lain jadi .. keyakinan tu kene tinggi ye ❤️

Sepanjang sy pregnant memang saya makan je nenas or air tebu. Tak boleh nampak nenas mesti nak makan. Kalau manis, lagi tak sedar hampir sebiji dah makan. Alhamdulillah, kandungan saya oke. Tapi, kalau awak tak tahu rahim kuat ke tak better berpada. Makan sepotong je.

Sy bukan tahap mengidam tapi bila ada nenas sy makan. Tp seulas je sebab risau jgk walaupun byk artikel kata xde effect kandungan. Cuma sy amik langkah berjaga2 la. Bukan nenas je, yg lain2 bersifat tajam pun mmg kalau nak makan, amik sikit je.

Boleh je makan... sekadar lepas rasa teringin. Mcm nenas, ambil sepotong kecil sudah lah. Air tebu tu secawan cukup. Durian seulas pun cukup. Lepaskan rasa teringin tu je. Bersederhana. Makan kena beringat yg baby pun makan sama💕

sy makan je nenas n tapai. tapi berpada lah. Tapai takat 2bungkus jer. benda apa pun mkn kena bersederhana. Alhamdulillah takde masalah. tebu je tak berani. mmg teringin sgt, tp doc cakap tebu tajam. so minum air kelapa je ganti tebu.

Mak sedara saya boleh makan nenas je masa preg. Makan nasi muntah. Dr awal preg sampai bersalin dia duk telan nenas. Depends atas body masing-masing jugak nk makan bnde tajam2 ni. Tp baik elak lah bgi saya. Hahha

saya makan je nenas. tapi tkbyk. sepotong kecil buat jgn kempunan. durian pon seulas dua. air tebu? secawan. kita makan sikit tu niat tknk kempunan. bukan makan melahap smpai kenyang dan puas anak tekak.

Kalau saya, saya xmkn. Cari mknan pengganti yg lain yg bkhasiat. Sbb kalau kita tahan, xsemestinya baby boleh tahan. Fikirkan kesihatan dan keselamatan baby ye.