Tengah ttc

Ada x blh tolong senaraikan makanan untuk tngh ikhtiar hamil,apa yg blh MKN apa xblh mkn

17 Balas

MAAF, ARTIKEL SAYA PANJANG..SAYA BELAJAR DARI SEORANG INSAN YG TTC SELAMA 23 TAHUN,DAN PREGNANT SEMASA UMUR BELIAU 42TAHUN..DAN SAYA MULA IKUT STEP NI SELAMA 3 TAHUN.. DAN SAYA TTC SELAMA 17 TAHUN..(38TAHUN) skrg saya hamil 23w. saya hanya berkongsi, terpulang kepada anda..selamat mencuba mummy,saya sentiasa berdoa utk mereka TTC mcm saya.😘 1:balance balik BMI 2: exercises.. anything..tapi mesti 30-60minit sehari.. 3:tidur awal,dan mesti cukup 7-8 jam sehari. 4:elakkan pkai high heel lebih 5jam. p 5:beli acid folid (50gm) di farmasi,biasa Kaler kuning saiz kecik..TOLONG CONSUME SAMPAI ANDA HAMIL...(saya 3 tahun tanpa skip sebiji Pon)..Kwan saya setahun tanpa skip.mmg menjadi.! 6:tinggalkan makanan fast food,food proses dan 2in1,4in 1,air gas,air dlm tin..air viral2 tu semua.. 7:CUT SUGAR PUTIH,dah biasa minum manis...tukar kepada gula perang. 8: tinggalkan yg putih...garam putih,tepung putih,gula putih,Ajinomoto,..tukar kepada yg organik..gula perang,garam Himalaya Kaler pink tu ke...whatever.. 9: suku2 separuh digalakkan,sayur lebihkan togey,bayam merah,kerang,brokoli,terung pipit,lobak putih...kalau boleh sayur2 ni masak half cook. 10: tinggalkan produk tenusu segera..mcm air soya kotak..ada sejenis ubat dlm tu yg buatkan rahim kita X kuat..x ingt namanya..nk minum soya better homemade je. 11.buah semua boleh ambil,tapi elakkan nenas,betik dan salak. 12.bnykkn mknan sunnah, kismis,kurma,buah tin,safron.. 13:kalau jumpa susu kambing (fresh) minum semasa anda tengah subur..suami Pon kena minum.. 14:pastikan anda kira waktu subur dengan baik..dan piriod anda teratur. 15:bersama pada waktu pagi..antara 5am-,8am...waktu ni sperma aktif dan air mani banyak. 16:selesai bersama,baring relax selama 15minit... #kalau boleh semasa waktu subur,bersama setiap hari...mmg letih..tapi usaha lah..Allah tau,kita berusaha kuat,pasti Dia bantu. 17:jika anda mampu,ambil vitamin atau susu eferty..consume dgn yakin..saya plak X mampu nk beli..😔so,saya lakukan yg mana ok bgi saya. 18: DOA jgn putus.

5h ago

Aamiin2,,saya Coba sis tq☺️

Saya TTC 4tahun dan pcos detect bulan 1/24 . Doktor sarankan turun berat bdan , cut sugar , kurangkan fastfood , makan makanan yg segar means mcm ikan kena ikan fresh kalau nampak mata merah terus bg kucing , daging fresh , ayam kurangkan sbb ayam kebanyakkan diorg cucuk , buah buahan . Sy just consume produk bonda royal V 1 botol utk betulkan hormon . And then , husband ikhtiar makan buah tembikai bagus untuk sperma lelaki . Alhamdulilah bulan 3/24 sy pregnant , pastu sy gugur bulan 5/24 and now sy pregnant . Sy doakan awak berjaya hamil ya . Don't give up .

1h ago

Amin ya mubin ..

sis saya pun hari tu TTC (setahun 3 bulan) alhamdulillah sekarang melekat. sebulan yg lepas saya amalkan buah kiwi, strawberi, kekacang (selain kacang tanah), acid folid & minum jamu ratu Bonda Rozita ni semua bantu utk meningkatkan hormon wanita & matangkan telur. untuk suami galakkan banyak makan buah tembikai & avacado. apa2 doa tak putus2 pd Allah ya🥹✨ goodluck sis

salam sis,sy ttc 5 thn lebih last iktiar sy dgn suami..bnyk kan mkn tembikai utk suami bila sis tgh period,dan kmi ada amal minum air zam² pemberian makcik selesai solat subuh..doa minum cuma secup tudung botol mineral dan x lupak amalkn mandi ketika hujan lebat..2 2 kena berhujan..x yah lm² 5 minit ckp..doa mintak iktiar Allah berik zuriat .insyallah doa kita makbul

Lily cakap melalui pengalaman customer lily yg ikthtiar hamil. Selepas dia consume suplemen nutrilite dia whatsapp lily balik , bagitahu yg dia berjaya hamil. Alhamdulillah dgn izin Allah. Kalau sis nak cuba ikthiar dgn suplemen nutrilite pm je lily ya. Lily bersedia untuk bantu sis jugak ☺️ Whatsapp 0194245142

Sis boleh cuba produk Bonda Rozita mega ratu, anak saya yg sulung skrg umur 5tahun, saya sebelum ni menanti nk dapat anak kedua tapi belum rezeki tak lekat2, saya cuba produk Bonda Rozita mega ratu.. atas izin Allah Alhamdulillah rasa mcm tak percaya saya pregnant tak habis sebotol lagi saya minum,

Elakkan makan process food Dan fast food. Makan bnyk Sayur..minum air 2l sehari.. Jogging atau buat senaman yg simple setiap hari. Tidur secukupnya. Gula jgn ambil bnyk. Jgn minum coffee Dan teh.. Tidur secukupnya.. Jgn stress.. Enjoy2. Suami pun kena follow ni semua.. All the best 😉

Sy ttc 2 thn lebih. Sy jg makan buat suku suku separuh. Buat jus, makan telur. Mkn buah. Exercise jgk. Pstu last sblum brjaya pregnant sy ikut tips ustaz minum susu kambing fresh blend dgn kurma segenggam suami segenggam isteri..

5h ago

Xkisah..sy suka buat telur separuh masak..mkn 2 bji sehari..

Makan je apa sahaja selagi tak beri alahan pada puan. Lebih suka cadangkan elakkan makanan bergula dan tinggi karbohidrat dan boleh ikut diet suku-suku separuh yg di anjurkan KKM. Elakkan minuman bergula juga.

actually semua mknn boleh mkn. tp x berlebihan. if awak fokus sihat stop or kurgkan mknn fast food, gula, garam, perasa etc. exercise brisk walk pon ok 10-30min. jangan stress tu je. lain2 serah pada Tuhan