Berat momy sepnjang hamil..

Ada tak yang bmi nya lebih berat badan time dapat tau pregnant..pakar pemakanan sarankan bleh naik berat bdan max 11kg saja.. Tp saya baru masuk 7 bulan dah 9kg naik berat..x sure lah bleh max smpai 11kg je..rasa nya akan lebih ni..😅..ada tak ibu2 y sama dengan saya.. Rasa nya nurse atau dktr akan bising tak..risau plak.. Kerap lapar je..😅😅

35 Balas

Saya rasa walaupun kita kerap lapar dan kerap makan, mungkin dengan pemilihan jenis makanan yang betul tu kita boleh control berat badan kita. For example, bila lapar instead of mengunyah biskut/coklat/pisang goreng/keropok lekor, kita boleh pilih makanan yang lebih sihat seperti buah epal/limau/kacang2/oatmeal atau apa2 yang lebih sihat. Lebihkan juga makan sayuran bila makan nasi so kita akan kenyang lama. Dan juga banyakkan minum air kosong. Kadang2 badan kita sebenarnya lapar dan dahagakan air, bukannya rasa lapar nak makan.

saya bmi lebih dari 40 memang sama kena kawal had dia naik sepatutnya dari trimester 1-3 9kg saja tapi saya dah kira sekarang baru 33w naik sebanyak 12kg haha tapi takda lah misi dan doc bising normal je bagi saya yang ada cuma dorang risau ada masalah kesihatan je kalau tak ikut kenaikkan berat yang disarankan .. lagi2 macam saya yang dari awal buka buku memang dah obess , tapi syukurlah 2x minum air gula tak sangkut gdm .. alhamdullillah 🤲

Akk masa 1st pregnancy naik smpi 30kg 😁. Tiap2 bln naik dlm 5kilo lbh.. Mmg nurse dok membebel jer.. Siap tnye "awk mkn ape ni".. Pedih je telinga ni dgr.. Akk jwb "mkn nasi la" 😂. 2 3 kali la nurse dok sruh repeat minum air gula.. Alhamdulillah mgtt pas 😊. For me time pregnant ni la kalau lapar mkn je nnt time pantang dh kene filter mkn. Asalkan perkembangan baby dlm perut sihat alhamdulillah 😊

saya masa 1st trimester berat 8+ 😂 pastu seminggu dua naik 2kg last berat sebelum beranak hari tu 115kg time tu kena bebel sikit je dia suruh jaga makan tapi jangan skip makan tapi masalah saya makan sikit berat tetap naik dan masa bersalin berat baby 3.65kg selebihnya berat air ketuban dengan berat uri ni belum timbang lagi berapa berat lepas beranak rasanya turun banyak 😂

Sy bmi 41.5 boleh naik 9kg je maximum spanjang pregnant. Skarang dh 28w, baru naik 3kg. Setakat ni tak kena bebel pape. Minum air gula pon 2X dah. Lulus je. Max sy pernah naik 1.3kg sebulan. Masatu je yg ada takutkan kita sikit nnti kena mcm2 sakit. So kawal gak makan. Skarang maintain. Kadang naik 600g je sebulan. Skali tu tak naik langsung.

sy time preg susah naik berat.. kejap naik kejap turun.. naik pon xsmpai 1kg sebulan..400g 600g je.. masa 39weeks naik mendadak 2kg.. perut besar sgt smpai suami ckp mcm kembar. sy over due. bby xnk keluar lg, mcm² buat berjalan, senaman buka jln smua.. msih xde tanda.. sy induce , maka keluarlah bby yg seberat 3.7 secara czer..

saya ada GDM, buka buku 9w berat 68.5kg, lepastu drop sampai 65kg sebab memang loya muntah2 and xblh makan. start 22w baru naik balik and last checkup 24w still 68.3kg. so kiranya buat masa ni tiada peningkatan berat badan lg. harap2 next check up adalah naik sikit. tp berat baby alhamdulillah on track dengan usia kandungan.

Sblm mengandung berat 48.5kg. Spnjg mengandung naik 9 kg. Baby lahir 3.5kg & dapt balik berat badan asal 6 bulan lepas bersalin. Akhamdulillah hanya buat senaman secara berkala secara konsisten & amalkan makanan seimbang sebab anak masih menyusu badan sepenuhnya, jadi saya xnak lah diet2 xmakan atau amik supplement sampah..

sy bmi 22.5, masuk 8bulan baru naik 7kg tapi dah 2kali minum air gula.. walaupun berat yg disarankan max 16kg.. nurse dgn doktor xbising asal berat naik ikut yg disarankan dan xnaik mendadak.. sy berat asyik naik turun mendadak je.. letih jugak pegi klinik.. harap berat kali ni naik secara terkawal la🥴

Saya ada pengalaman naik 30kg masa mengandung anak pertama 😅 macam2 test saya kena buat. Tapi alhamdulillah saya tak ada diabetes atau darah tinggi. cuma banyak sangat makan coklat. sekarang saya pregnant anak kedua tak terlalu naik macam anak pertama. saya dah insaf nak makan coklat banyak2 🤣