Berat momy sepnjang hamil..

Ada tak yang bmi nya lebih berat badan time dapat tau pregnant..pakar pemakanan sarankan bleh naik berat bdan max 11kg saja.. Tp saya baru masuk 7 bulan dah 9kg naik berat..x sure lah bleh max smpai 11kg je..rasa nya akan lebih ni..😅..ada tak ibu2 y sama dengan saya.. Rasa nya nurse atau dktr akan bising tak..risau plak.. Kerap lapar je..😅😅

35 Balas

sy lak berat bleh naik 8kg je 😂 bmi 34 .. tp berat turun naik ..kdg2 mengejut turun kdg2 mngejut naik lpas tu turun lagi tp bby dgn sy ok je ..ni tggu hari nak bsalin ..bru naik 7kg je berat ..mkan tu kena jaga ye sis ..penat tau dngar misi dgn dktr bising 😂 tkut bby pulak yg bsar nnti

Ms 1st pregnancy berat pre 50kg. Naik sampai 20kg lebih. So far mgtt 2x normal. 2nd preggy ni, berat pre sama 50kg. Now dah 33w, berat 69kg. Almost nak 20kg jugak😅 mgtt urine all normal. Sy ada hb low, nak kena makan seafood etc utk naikkan hb. Berat ponn naik skali😂

buat suku2 separuh sis. mkn malam sebelum jam 8. 7 bulan naik 9kg tu byk ya. sy siap turun berat lg. kalau naik pun 1-1.5kg je. mmg sy strict sbb takut effect baby esp sy sangkut gdm. kalau berat naik mendadak, sis kena cek bp hari2 nanti sbb doc nak pantau.

masa kali pertama dn kedua berat turun sbb muntah2 dn xde selera mkn. lps tu kali ke 3 naik 2kg terus sbb time tu tgh beraya sakan 🤣🤣.. nasib chk kat kpj..kalau kat gov nj kena sediakan telinga.. then slps tu berat normal je naik sikit2.. 37w dah bersalin.

samelah dgn sy nie..boleh naik smpi 11kg jek..tp ni bru jek 33mgu dh 12kg naik kaw..hahaha...nurse doc suruh jga pemakanan jeklah..dorang isau baby besor jek...nti kne monitor bp jeklah..donto worry okey kite smee..haha

2y ago

dah kena monitor bp selang sehari ni sis.. rasa risau plak.. asyik naik kilo2 tiap kalu g klinik.. dah 2 kali mnum air gula..alhamdulillah ok je.. takut kena mnum kali ke3 plak ni

sme la..ptut 11kg je naik...tp smpy ke brsalin naik 15kg😅trlbih 4kg...mujur misi dgn dktr xbsing cuma kna check bp slang shari..skrg bby dh 16hri..lahir ari tu 3.2kg...moga mommy2 dprmdhkn sgalanyer...

Sy naik byk..nurse oky je..dktr jela bising..sy Alhamdulillah prgnt nie xd gdm Hb ok..smua oky..cuma berat lha..tngu ari nk bersalin je..nurse sy slalu pesan..mkn je ape nk mkn naik berat tu normal

no worries mommy sy naik 14kg total mcm2 fikir sbb risau .. plus doc ckp baby mungkin keluar nnt besar dlm 3.5kg ke atas mcmtu.. bila dh bersalin ok je 3.2kg pun besar jgk utk baby sulung doc ckp.

sy mula2 berat sebulan naik 2kg.. skrg 7 msk 8 bulan x naik pulak dahh.. sy boleh naik smpi 14kg tp skrg br naik 9kg sepatut kena naik sbb bby twins.

elak mkn minum yg bergula, makan small portion tp kerap. minum byk air mineral 😄Berat bby 4kg je max, tak perlu ikut konsep mkn utk 2 org hihi