masih tak tahu kadungan berapa weeks

Ada tak sesiapa macam saya di sini kitaran haid tak teratur kadang 3-2 bulan sekali period dan berjaya hamil. Patutnya kalau ikutkan last period saya dah 3 bulan tak period, tapi bila pegi scan hanya nampak kantung doktor suruh 2 minggu lagi datang balik scan. 4-5 minggu lepas memang ada spotted ingatkan period tp dua hari je dah takde. Pastu cek upt negative, pada 5/1/2020 cek balik sebab breast sakit semacam Alhamdulillah positive. Jadi kandungan antara 4-5 weeks la tu kan.

masih tak tahu kadungan berapa weeks
9 Balas

tak kisah period teratur atau tidak.. tarikh hari pertama period yg terakhir akn mula dikira utk mnntukan tempoh kehamilan.. biasanya dah buat buku pink nurse akn ikot lmp kita.. klu awk pegi swasta pula..mereka akn ukur size janin bg tntukan tempoh kehamilan. mcm sy ada 2 due date yg brbeza.. ikot KK end off dec 2020..ikot swasta 15/1/2021...🤭 sy fkir mana2 lah.. yg pnting dec tu sy dah stnby..sbb rata2 pglmn org brslin awl smgu la..awl 2mgu lah. itu pun kta ambil kira..

Sama mcm saya sis... Period tidak teratur Kadang2 dalam setahun tidak period dan bergantung dengan ubat saja untuk kasi period....tapi 18.10.19 saya Last period hasil makan ubat provera dan setelah lewat 10 hari(28.11 2019) saya cek upt dan result dia positive... Tapi bila scan result tidak sama hospital masuk 9 minggu... Kkia scan masuk 7 minggu lebih....

Sama mcm sy . Period tk teratur .. Tahun lepas 6 bulan dekat 7 bulan tk period lgsung . . Pastu risau sebb rse sakit perut jer , tkut ad cyst ke ap2. . g klinik check doktor. Alhamdulillah hamil 5week .. Skrg alhamdulillah dh 4bulan .. 😊

2y ago

tahniah

sy pon dalam mengalami mslah yg sama, period xteratur, last month scan 8 week, smlm sy bleeding, bila scan bby still 8week after a month... sy jd stress, takut semua ada.. ni 1st pregnancy sy

Sama mcm sy 1st preggy dlu..3 bulan x dtg..tiap2 bulan cek negative..bulan ke 3..positif pula..mmg stiap kli g checkup kk..stiap kli tu la scan sbb nk dptkn edd yg betul 😁😁

4y ago

Hi..sory bru perasan..lps cek sndiri pregnancy kit tu mmg dh pekat double line..so g scan kt swasta dlu..then dpt result dh 7wks..so g kk bgtau n tunjuk scan..utk tarikh last period mmg ikut date yg dh 3 bulan x dtg tu..

Saya pun sama mcm tu juga.. bila period tak dtg 2 month.. sya xnak fkir tpi bila asyik muntah2 saya terus risaw pg clinic scan.. nampak kantung , skrang 9week

Kalau kantung sja maybe bawah 8w kot.klu period x teratur biasanya ovulasi jadi lambat.

Kpu period x teratur.. tgk dari first scan week n edd..

🤔🤔