Clearblue 3+

Hai momies, nak tnya haritu 10hb saya cek CB kluar 2-3. Pastu pegi scan Dr ckp tak nampak apa pun lagi. Saya period tak teratur. Then,semalam 28/10 saya guna CB lagi naik jadi 3+. Maksudnya kiraan weeks dah meningkat la kan ? kalau mcm 3+ ni bersamaan dgn berapa weeks ye momies? Last period saya bulan8, tapi disebabkan period saya mmg jenis tak teratur kdg 2-3bulan sekali so Dr takboleh nak agak

Clearblue 3+
1 Balas

Kalau period tk teratur, tk boleh nk rely on anggaran dr upt (clearblue ni tunjuk conception week, bkn usia kandungan) dan juga kiraan last period. To play safe, tunggu dlm 3-4 minggu lepas buat first UPT yg dpt positif. Ni dari pengalaman sy sendiri, first day utk last period 27/2, UPT positif 7/4. Nampak kantung 5w1d masa 29/4 secara TVS (scan dr bawah). Beza usia kandungan dr anggaran LMP dgn sebenar dlm 3-4 minggu jugak. Sy faham perasaan puan mesti tk senang duduk sbb dh positif, tp scan tk nmpk sedangkan ikut period mcm dh besar je patutnya. Kita yg period tk teratur ni, waktu lekat / persenyawaan boleh jd lebih lmbt dr orang lain. Kalau boleh, puan tenangkan diri dan consume je folic acid + makanan berkhasiat sambil tunggu sekurangnya 3 minggu dr first UPT utk scan semula. Monitor juga ada spotting ke, apa apa sakit perut yg lain mcm ke. InsyaAllah mmg ada dah tu, cumanya kecil lg tk nampak. Boleh cuba request nk tgk melalui TVS juga klu rasa mcm patutnya dh boleh nmpk 😊

3y ago

Kalau sakit perut yg memulas, rasa berkali ganda lebih sakit dr period pain tu baru bahaya rasanya. Sy awal dulu pun sakit perut sbb kuat makan pedas. Tkde spotting tu boleh kata potensi kandungan elok tu tinggi dh. InsyaAllah harap masa repeat scan nnt dh nmpk dh kantung dan janin 😊