Makan ubat tinggi darah 34w

Ada tak momy y trimister ketiga ni.. Kena makan ubat darah tinggi..sbab bacaan kat klinik x cntek..tp kat rumah hari2 cek..ok je..tp doctor trus on kan ubat.. Dah siap kata 38w kena msuk wad..jadi risau plak

3 Balas

selama ni saya hnya diamkan diri.sya nk cerita pengalaman sya.maaf klau ada yg tersinggung.sya anak pertama.nurse akan bagi info pasal preexclampsia.tanda2.dan kata ada sangkut dgn tekanan darah.masa kandungan sya meningkat mmg ada ujian dlm hidup sya smpai tekan sya naik 150 ke atas.itu pun sya check sendiri.masa date dgn klinik tak kena lagi.sbb kan tinggi sya rujuk nurse.mereka pun pantau.mereka mintak sya tgk ada tanda2.sbb nya mereka check protein dlm air kencing tak ada.mereka ingtkan sya tgk tanda.elok saja mereka ckp ada lah 1 2.pening dan kabur.sya rujuk hospital.hospital check kali pertama tinggi yg kedua rendah sikit.tp urine tak dak masalah.ikut mereka mcm alasan ja nk tahan wad.jd spanjang sya duduk di wad.doktor turun pantau.sya yg cerita smua itu ini termasuk tunjuk bukti tekanan sya naik.mereka bagi sya IV .lpas iv tu sya boleh bangun katanya.nak tau apa jadi.sya jadi pitam..keluar dari situ bacaan bp sya kembali pada asal.sya gdm.mmg gdm sya tak ada masalah.serah diri 38 week.tujuan nak masuk ubat untuk bersalin.tp ada berlaku careless antara doktor dan praktikal student masa check bukaan sya yg dh bukak 2 cm.terkeluar tahi dan darah.smpai anak sya katanya drop jantung kena hantar pergi operate.tau tak apa doktor pakar bedah punya percakap.KENAPA patient kena operate?? 2 kali keep asking dlm bilik bedah.no answer smua tak tau jawab.anak sya keluar ok ja.reyau mcm biasa.mereka masukkan oksyigen kerena doktor wad ckp anak jantung drop.dan mereka kata dia fetal distress.spanjang operate sya sejuk.oksyigen dia tak smpai dgn betul.keluar2 dri tempat operate sya demam 3 hari.dan badan sya jd drop sgt2 smpai kerap pening dan tekanan naik mencacak..dari sini doktor wad kena on ubat darah tinggi.sya makan awal tak rasa tp ada tanda2 sikit.masuk bulan kedua ada sikit tanda.dtg bulan2 seterusnya tarik dan terus nk pitam seolah nak rendah sgt2.masa tu tgk drive dgn baby.sya bersyukur Allah selamatkan sya.sya terpaksa rujuk dgn doktor cerita balik.mmg doktor stop on the spot.mmg betul walaupun dah stop mereka akan suruh kita keep follow up tekanan.mmg betul normal elok ja tekanan sya.jd doktor pun tak kata apa mmg betul apa sya cerita.bukan rekaan tak nak ambik ubat semata2 ja.puan kena tgk bacaan yg check di klinik tu BP dan nadi ada naik dak.klau NADI 99 ke bawah tp bp naik mmg darah tinggi.tp bagi yg ada white coat sydrome ni dia akan nadi tinggi dan bp tinggi.mcm sya alami anak skrang sya ada anxiety.pergi check klinik akan tinggi tp nadi sya pun tinggi 114 ke atas smpai 130..jd sya kena keluar berehat dan masuk.tp selalu bacaan kedua sama jugak berserta nadi.tp masa bukak buku PiNk bacaan cantik.tp di sbb ada yg buat kita gemuruh di situ tiba2 naik nadi2 mencanak2.smpai sya kena buat teknik grounding.mcm2 teknik lah sya buat.sblum ni kurang berhasil.tp skrang ada teknik tu bawa hasil dan tekanan rendah semula..dan kena monolog dgn diri sendiri.sya bukan nak takut kan sapa.ini pengalaman sya.dan smua berhak cerita cuma sya bnyak menyimpan dan sya kerap fobia dgn klinik.sbb tu skrang sya meluah.kdg2 manusia yg terlalu taksub tak izin kita bersuara.puan tak perlu risau.anggap ja sya cerita ni diri sya ja.klau apa2 bincang dgn doktor.klau rasa apa2 pun bincang dgn doktor.

mcm kt kk sy, doc kasi peluang cek 2x seminggu dulu. & mmg kena cek kt kk sbb nak cek urine sekali. sy haritu kena juga. tp semua bacaan ok pulak. sekali tu je borderline. cek bp kt klinik ni mmg takda tips sbb mmg nervous sikit boleh jd tinggi, nama dia 'white coat syndrome'. tp ikut je saranan doktor sbb bp tinggi amatlah bahaya utk ibu & baby. sabar ya puan😊

Ubat cair darah, kan? Sy trimister kedua dh mkn, tp bukan sbb darah tinggi tp sbb berisiko umur lanjut utk hamil. Hehe. Ok je utk keselamatan kita dan kandungan. Jangan risau ok.

2y ago

ubat darah tinggi kata dktr.. ya..insyaAllah..semoga baik2 saja...Aminnnn3