wajib makan tak ubat tambah darah walaupun hb dah memang ok ?

Hai semua .. sy 1st pregnancy n xda pengalaman sebelum ni ..pregnant 3 bln..nak tnya la kan..klau hb dah mmg ok..boleh x kalau xmakan ubat tmbah darah yg KK bg? sblm ni makan obimin..rasa mual nk muntah ..tukar plak zincofer ..dah hari2 muntah plak ..tp bla stop...xda sakit kpla migrain yg melampau..xmuntah ..n ada selera makan mcm normal sblum pregnant...ubat tambah darah ni mcm bg effect jd sakit..hilang selera mkn plak ..boleh x kalau xmakan ?

2 Balas

Hi puan. Sama la, sy dah cuba 4 jenis ubat tambah darah semua x sesuai. Instead sy amalkan sayur sayur, buah buahan, jambu batu especially. Sy stop ambil ubat tu & monitor camne hb sy. Alhamdulillah hb maintain je, last hb before beranak 14.3. Tapi tu la takut lain org lain effect kan. Tapi anak sy Alhamdulillah lahir ok je sihat 😊

kena makan jugak. bila makin besar baby, makin byk zat diperlukan. hb ibu biasa semakin turun bila kandungan makin besar. bagitau kat dr masalah sis. biasa dr tukar ubat.. saya tak boleh zincofer, mkn iberet ok.. kalau tak boleh jugak, beli maltofer.. kat kk takde yg ni.. rasa coklat . hisap² je. apa² rujuk dr dan misi merawat ya

1y ago

tu saya ckp. kena maklum nurse dulu. biasa ok jer . cuma kita la, nak kena beli keluar duit sendiri la kan . mahal sikit 😁