Ubat cair darah

Salam n hye semua, Nak tnye sape yg kena makan ubat cair darah masa preggy? Sy ni doc suruh makan ubat cair darah. Katanya sbb bmi atas 35,usia dah 36 dan kandungan anak sulung... Tp tiap kali kalo cek tekanan, sy punye bp ok jer.. Kalo bacaan bp sy x ok logic gak la kena makan.. Maka sampai skang sy x makan ubat cair darah tu..kadang2 ase nak makan.. Kdg2 ase mcm xmo la.. Ade yg kena mcm sy ke??? Komen peliss.. 😂😂

7 Balas

salam sis, sekarang dah minggu ke berapa mengandung??macam sy sekarang minggu ke16, anak ke2..bp sy cantik je sepanjang mengandung anak sulung dulu tapi masuk minggu ke40 secara tiba² bp naik mencacak & on the spot kena makan ubat darah tinggi serta doktor di kk pantau sy pastu bp sy tetap tak cantik..kena naik ambulan & terus ke hospital sebab sy jadi kes kecemasan (nyawa ibu & anak) boleh jadi bahaya..pakar o&g datang turun tengok kes sy serta duduk di bawah pemantauan untuk 24jam di wad bersalin tu..jadi nasihat sy la untuk sis, sekiranya doktor kk dah suruh makan ubat cair darah tu..baik makan je sebab darah kita semasa mengandung menjadi pekat pastu nak mengepam darah ke bayi kita juga..kiranya doktor nak mencegah awal sis daripada terkena pre-eclampsia..amaran, ubat untuk pre-eclampsia tu sangat sakit serta panas iye bila dicucuk masuk ke dalam salur darah kita..sy dah merasa drip ubat tu jadinya sy dah taknak merasa ubat tu untuk kandungan kali nie..drip tu kena amik selama 24jam..ubat cair darah nie kita perlu makan sehingga minggu ke36..lebih baik kita mencegah sebarang kemudharatan kemudian hari..sekira nya sis makan ubat pastu rasa pening, berbincang balik dengan doktor sis..macam sy tak boleh makan ubat cair darah di waktu pagi, nanti sy akan sakit kepala serta menganggu tugas harian sy..sy cakap kat doktor & tukar makan ubat cair darah sebelum tidur serta kena berdisplin bila makan ubat tu..jangan kadang² makan pastu tak makan..

1y ago

Yaka sis.. Thx for sharing.. 😍😍

sy ade gdm on ubat dan overweight.. kne mkn ubat cair darah stiap pagi.. dktor ckp time pregnant darah kita pekat .. mgkin pekat sbb sy ade gdm mungkin la sy pun lupa mse dktor terangkan..yg pasti nye dktor ckp ubat cair darah ni utk bg aliran darah kita ke baby lancar.. better makan demi bby..

1y ago

Tqqq sisss

Hari tu risau pasal GDm sbb sya obese gak and ada history fmily kncing manis, Alhamdullilah lps minum air gula tak sngkut, tapi nurse ad bgi tau jugak psl kna makan ubt cair drh ni tapi tak tau lagi bila pulak, duk pikir yang ni pulak hrap baik baik sja.

1y ago

Slalu dia akan start mggu ke ke 12

Sy kne mkn dri awal, sbb bmi overweight n ad risiko darah tggi sbb mak. Wlaupun bacaan bp okay. Mkn jgk ubt cair darah. Setiap mlm mkn sblum tidur. Sbb sy jnis lmbt mkn, sakit kepala, mkn tu lega sikit. Risau sawan.

1y ago

Sy start 16 week dr bgi ubt cair darah.. Overweight.. Dh 2 kli kne minum air gula

awak kena makan sbb high risk pregnancy. kalau x makan awal ni nanti risiko kena pre eclampsia tinggi. baby akan lahir pramatang. doctor x bagi kalau x perlu. jaga diri ya mami

sy xmakan sbb bila mkn jd sakit kepala teruk sgt.doc suru mkn awal² sbb dulu ada sejarah darah tinggi tp tu pom dh hujung²nk beranak.dh beranak mmg xdk dh.masa check up ok jaa bp

1y ago

Owh.. Sis ade sejarah.. Sy ni ayah 2 thun lepas baru ade darah tggi

sy xmkn ubat mcn sis tpi smaa laa pemikiran rsa nak mkn sy mkn sbb kdg was2 sbb rsa bnda baik baik blaka

1y ago

Macam haritu dorang bagi ubat lawas kencing detect konon kencing kotor .. Ubat tu pula macam kapur rasa sebab nak tambah air , sekali je minum terus taknak dah sis saya minum air masak banyak banyak saya buang ubat tu pastuh cek kali kedua okayy