Minum air gula tak sangkut GDM

Ada tak mommies sini yang tak berapa pantang makan sangat tapi bila minum air gula tak sangkut gdm? Saya sejak alahan dah slowly hilang ni kerja asyik makan je 😭 takut betul nak minum air gula sampai termimpi-mimpi Kalau boleh taknak sangkut gdm 🤧🤧

29 Balas

Ha saya lah tu… Parents saya borderline ade kencing manis.. so risiko saya nk sangkut boleh kata ade la kan.. Tapi waktu pregnant saya mmg suka sgt makan benda manis. Lagi banyak benda manis saya makan waktu pregnant dari sebelum pregnant. Lagi satu dh la saya punya appointment air gula betul lepas raya puasa. Bayang kan la dh melantak semua rendang lemang kuih.. dgn open house tak henti lol. Saya risau jugak takut sangkut.. tapi ehhh… cantik je bacaan nya 🤣🤣 Baby pun dh selamat lahir dah.. tak besar mana pun 2.9 kg je.. alhamdulillah no complications. Dia GDM ni ikut hormon jugak sebenarnya. So.. don’t stress yourself too much. Yg penting.. jgnlah makan tak igt dunia. Nk makan boleh, tapi berpada and beringat jugak lah ye.

sebenarnya sy rasa tak ada apa pun minum air gula. jgn takut sgt sampai stress and lagi satu jgn terlalu baca kisah seram org minum air gula, sbb benda tu kacau emosi kita. tips minum air gula, minum je dlm one shot, jgn minum sambung minum sambung.. InsyaAllah awk akan ok. mcm sy, sy mmg jenis tak minum air manis sgt, jdi lepas minum air gula tuu rasa pening kepala sikit since sy detect pas pregnant sy jdi pening kalau mkn/minum benda terlalu manis. tapi sy pun dlm sehari mesti nak minum air manis sejak pregnant 😂

Saya. Masa first 2 mons pregnant. Even before tahu pregnant pun, saya ketagih tibatiba minum coke/pepsi. Almost setiap hari minum. Masa tau pregnant saya kurangkan intake gradually tapi still minum. Sehari sebelum minum mgtt masa bukak buku pink pun saya minum air coke. 😂 alhamdulillah tak sangkut. Sekarang dah almost 5mons kandungan. Dah dapat kawal diri dari minum carbonated drinks. Kadangkadang je bila nak sangat baru minum. Tak kerap macam dulu.

Stiap pregnancy lain². Jaga pemakanan dr awal pregnancy bkn bermaksud tak makan, kurg makan atau tak mkn lgsg. Kena jaga portion dan masa makan je sbnrnya. Air kosong kena byk mnum. Fungsi insulin badan setiap ibu tak sama. Bukan semata sbb tak nak sangkut air gula. Tp sbnrnya utk kesihatan ibu dan baby. Lagipun blood test hba1c takkan menipu jmlah pengambilan gula kita selama 3 bulan sblum tu, jd amalkan pemakanan sihat dan ikut keperluan nutrisi shja.

9mo ago

Saya tahu benda ni. Soalan saya ialah ada ke mommies yang tak jaga sangat tapi tak sangkut Soalan saya tu sendiri menunjukkan saya sedia maklum setiap pregnancy tu lain-lain Saya hanya nak baca pengalaman mommies sahaja

saya kut... sy pun xpantang mana. mkn lunch dinner mcm biasa. gi kenduri pun mkn mcm biasa. ada kuih amik juga serba skit. Mungkin dlm kuantiti yg sederhana lah. Tak sangkut GDM Alhamdulillah. Tapi kan, sy rasa ini mungkin sbb keturunan sy xde kencing manis. Kalau org tu ada genetic kencing manis mmg kne pantang sbb insulin dlm darah dia mudah naik. Tu yg mudah sangkut GDM bila cek

Sy x bape jaga makan sy.. slalu jew mkn apa saja sy nk Tapi sy makan berpadah2 bukan ikut nafsu.. Boleh mkn sis tp berpadah2 ya.. Pk Bby juga ya, GDM ni bukan main2 lg2 effect bby Bukan takat bby besar jew, bby boleh kena kencing manis & lg sy tkt bby mati dlm perut.. 😊 Jd kuat kn semangat sis buat yg terbaik untuk bby ya 🥰

9mo ago

Biasa tue sis.. tp tuka dengan buah ke susu ke Hehe.. Mental kena kuat Hahaha Sy dulu cm sis Skg dh ok dh Sbb perut dh biasa mkn sikit yelah GDM kn Alhamdulilah xada dh rasa lapar manjang jew

sy sejak masuk trimester ke 2 suka benda manis. hari2 minum & makan manis- aiskrim, kek, milo/teh ais memang tak boleh tinggal. alhamdulillah tak sangkut. hari selasa hari tu kena repeat minum air gula sbb masuk trimester ke 3 berat naik banyak. sampai hari ni takda call pon. harap tak sangkut jugak lah 🤧

9mo ago

sama lah, kat luar memang tak lah nak order ais kosong 😆 tp kat rumah husb bg syarat kalau makan manis kena minum air kosong banyak. so memang merata lah bawak air kosong, nak tido pon bawak masuk dlm bilik.

sy hahaha . tak jaga makan tp tak sngkut tp sy mkn epal hijau tiap hri . sbb epal hijau bole turun kan kadar gula dlm drh .sbiji shri je . masa kli pertama minum pun sy makan epal hijau . tak sngkut . kali kedua minum masa 28w ..pun tak sangkut . pdahal mkn manis kemain bnyk . haha

both pregnancy sy xpantang makan. alhamdulillah masa pregnant 1st baby minum air gula xsangkut. dan xde kena repeat minum air gula walaupon ada sedikit peningkatan berat badan mendadak. 2nd baby pon minum air gula sekali je. alhamdulillah xde sangkut. sy jenis yg sweet tooth

Sy pun sama masa trimste 2 suka sngt mnis now trimstr 3 sngkut gdm sbb naik brt badan and now bby besar satu bulan dri umur nya hmmmmmm 🥺🥺🥺🥺 btter mmy jga la mkn klau tak ghisau jdi mcm sy nk undur pun tk blh sbb dh bnyk dh mkn mcm2 sblm ni