Baby minum susu formula

Ada tak kat sini yg mommies bagi baby newborn fully susu formula? Mcm mne nak deal dgn org yg suke tnye knp tak bagi susu badan? Rse mcm fail pulak jadi mak bile org suke tnye soalan tu..#seriusnanya #ingintahu #firstmom

28 Balas

saya first mom. anak mmg fully fm dri newborn.smpat bgi susu ibu pon dlam smggu gitu je sbb nya anak sya jaundice truk. bila mnum susu sya naik mendadak bila mnum susu fm turun pulak. naik tu smpai org kata kalau cecah certain bacaan kena tukr drah. sya pulak brpntang di rumah mak, jdi cra pntang org lelama fham faham je la.bgi makan ikan kering je slma pntang macm mna la anak nak dpt nutrition. jdi sya n suami mmg decide bgi je susu fm sbb xnk gaduh dgn mak bila kita mnx nak makan sayur atau buah. nasib mak sya x soal bnyak tntg bgi susu fm tu. tpi sya pam juga susu bdan smpan buat stok . bila anak dh okay kluar dri wad saya bgi skit skit. mmg ada org tnya knpa xbgi susu badn la apa la. sya buat pekak je, sbb sya Mak nya..sya thu apa yg trbaik untuk anak sya. mgkin cra diorg dlu mcm tu smua okay. tpi skrg xokay, jdi nya sya buat pekak jee.. asalkan anak sya sihat alhamdulillah

hai sis ,anak sya dua2x strt lahir bri formula milk,mindset memang akan BF tapi olh krna mulut puting jenis nipple yg tengelam jdi baby susah bak Bf..stress ya sbb org d sekeliling akn kata knpa x bgi susu badan ?,Dan sya mostly akan diam tapi hati akan rasa sakit ..sampikn sya lahirkn anak kedua ,sya x dpt juga BF ,disitulah sya mengalmai postpartum depression Dan skrng tgh f/up dgn Psy clinic ,....krna apa sya mengalmai itu krna sya kata dlam diri sya sya sudh gagal jdi ibu sampikn sya sendri sudah nak putus asa ..Tapi satu sja doc sya pesan klu kamu gagal jdi ibu ,kmi x kan jga ank kamu dgn baik sampi saat ini ,jdi stop salahkn dri dgn kata kmu gagal jdi ibu ...now skrg sya menjalani kehidupan dgn baik mskpn mengalmai postpartum depression Dan on ubat ...jdi sis " don't blame your self about it" ..

9mo ago

tq sis..apapun yg prnh Kta alami Kta hnya mampu pendam sja ..

Susu ibu mmg baik, tpi mcm sye tk de rezeki nk susukan byi dgn lama..hnye smpai 4 bulan, susu dh kering..tpi sye tk mngharapkan susu bdan shaja, sye slalu selang selikan dgn susu formula..Alhamdulillah senang bgi sye nk gi kerja sbb ank dh biase dgn susu bdan and susu formula..sye sndiri ade pengalaman deal dgn orng toxic, mak mentua sye..slalu mention pasal susu bdan..tpi syg suami tk pernah backup. Satu je sye amalkan, jgn dgr mulut orng ckp tu ini, bkan die yg ada mse kte susah sng mmbesarkan ank kte..seburuk mne pun susu formula tu, tpi akhirnye nnti baik jgak yg ade. Saintis tk de suke2 nk cipta susu formula..smuanya brsebab. Smoga ibu2 kuat mmbesarkn ank..Toxic people memang ade.

Dilema semua ibu2 soalan macam ni. Anak sy 2 org sebelum ni dpt 6-7 bulan je. Lepas tu adala mulut potpet2 ckp rugi xbagi susu badan, kesian budak minum susu lembu. Letihhh sy dengar hahaha. Sy buat dont know je sebab kalau sy bentang hujah kang masam muka. Sy keje yg nak solat pon hujung2 waktu. Tu pon bos asek mencari. Lg nak pam, beg pam setiap hari bawak tp xusik. Sudahnya kering sendiri. Silap pon sendiri sebab time tu xde ilmu. Ala xpe jap lg pam, balik pam. End up xde langsung susu. Biar je sis orang nak ckp apa. Kalau boleh jawab xde rezeki baby, kalau xleh jawab senyum je sis. Take care ye. Takmoh stress2. Nanti baby sedihh

Saya baru 9 hari bersalin dah campurkan susu badan dengan susu formula sebab susu kurang. Anak kena tahan wad 5 hari, berat badan turun. Puting bengkak, jadi mulut anak tak muat. Asal nak susukan, dia menangis, tido tak lena, meragam saya pulak sakit. Last² masa check up kuning, doktor nasihatkan campur je susu. Mula² rasa down, macam seorang ibu yang gagal, tapi bila tengok kuning turun, berat anak naik, anak pon tak meragam sebab kenyang, saya syukur dan redha je walaupon tak fully bf. So buat apa je yang terbaik untuk kita dan anak. Lantak je orang lain, rezeki kita lain²

Saya. Anak saya fully fm dpd lahir lagi sebab terus tolak nicu. Fetal distress. Saya sempat hantar colostrum sahaja. Anak discharge dia taknak direct, saya marmet pun keluar tak banyak. Anak pulak dah terbiasa demand 2oz setiap 2 jam. So saya beli je botol and susu fm. Kebetulan lepas pantang abah saya strok duduk hospital sebulan. Saya depressed and susu drop. Doktor bagi ubat anti depressant. Jadi saya tinggalkan anak dkt org utk jagakan, sebab fully fm. Dah 8 bulan budaknya. Even saya housewife, saya jawab je ‘dia taknak hisap’. Saya ignore je apa org bisik2. Kita lebih tahu diri kita.

Saya bersalin czer sbb kena COVID-19 Stage 5 jd lahir anak pramatang lps baby keluar sy ditidurkan selama 12 hari dlm tempoh tu anak sy x dpt bg susu badan jd anak minum susu ibu susuan dia selama 58 hari sepanjang dia berada dlm NICU. Lps sy keluar hospital pun sy x dpt bg susu badan sy sbb x ada susu badan effects ubat utk bekas pesakit covid ni. jd sepanjang umur anak sy lps 58 hari dihospital hanya minum susu ibu susuan dia lps tu dia dh start minum susu formula smpai lah skrg dh berumur 2 tahun. anak lahir berat 1.26kg alhamdulillah skrg dh 16 kg

saya 🙋 ada orang tanya saya senyum je. takde jawapan. saya pernah checkup sebulan. nurse terkejut bila saya ckp saya bagi fm. pastu ckp kenapa da bagi fm. saya diam je. takkan dia tak baca kat buku anak saya tu ada sebabnya 😂 takde fail pun, semua tu pengalaman. mcm memula masuk kerja kat tempat baru. susu fm ke susu bf ke masing masing ada ujian masing masing. so tak boleh nak ckp susu fm senang laaa tinggal bancuh ja. takyah ibu jaga makan. no, salahh. adaaa dugaan nya

Saya terbalik haha family saya mostly anak2 diberikan susu fm. Termasuk mak saya. Anak saya je fully bf, tapi disebabkan dia kecik comel bila makin besar, ramai suggest suruh topup FM bagi debab. Geram sebab anak saya sihat je, graph pun okay. Masa baby memang debab, ni dah besar makin meninggi. Makan pun dia okay, cuma berat naik sikit2. Saya buat taktahu je kalau orang duk tegur. Malas layan. Ignore je tau. Hidup kita sis, kita tahu macam mana nak handle. 🫶🏻✨

berbeza pula dgn saya,family suruh bagi fm sb memudahkan kerja,baby gemuk² pastu diorang boleh bawak g mana²😅ehh kang kena sumbat apa² saya juga yg susah...saya lebih suka anak saya berkepit gn saya sekurang²nya saya boleh nampak anak² buat apa,didik ikut cara saya...anak sulung saya bf berat naik cantik je,badan pn tak gemuk tak kurus..terpulang pada mommies nak bagi fm atau bf itu atas kehendak masing tapi jangan suka judge orang bagi fm atau bf..