Balik kampung beraya

Ada tak kat sini kandungan bawah 12w bakal balik beraya dekat kampung? Sy ada baca tak digalakkan utk kandungan 12w kebawah utk jalan jauh risiko keguguran. Betul ke? Saya baru je check upt semalam, positive baru masuk 5w. Bakal balik beraya ke terengganu dari selangor naik kereta.

26 Balas

Ikut badan masing2 dan tahap kesihatan kandungan. Kalau doktor kata sis ni kandungan tak kuat dan perlu bedrest maka kena korbankanlah tak balik kg tapiiii kena ingat. Kalau Allah kata rezeki setakat tu je sis duduk pun boleh gugur. Kalau saya sy tetap akn balik. Raya kot tapi saya akan Cuba utk balik awal utk elak jem, selalu berhenti utk luruskan kaki atau pit stop dekat hotel. Kalau balik ikut LPT boleh stop dekat kuantan tidur dekat hotel situ. Esok pagi baru mulakan perjalanan semula. Fresh2... InsyaAllah ok

sebenarnya saranan doktor tu secara umum. awak kena tnye doktor awak secra personal, dia akan nilai badan awak rahim awak. atau ada sejarah keguguran. kalau dibenarkan travel sekalipun, doktor akan nasihatkan berenti setiap berapa jam supaya darah lancar rahim tk pressure smua tu lah. doktor akan bagi nasihat ikut tahap kesihatan awak. nak selamat pegi je confirmkan dgn dktor. sy travel sejam pergi balik kerja pun gugur jugak wktu 6 weeks. so taknak ambik risiko apa apa dah lepasni. tggu kandungan masuk trim 2 baru berani nak travel jauh

saya ada terbaca semalam, tak kisah berapa week nak travel pun boleh tapi digalakkan naik kenderaan sendiri bukan naik bas sebab every 2hour kena berhenti untuk kira rehat sebab lama kan dalam kereta so kita kena keluar jalan kejap untuk elakkan darah beku macam tulah. tapi risiko masing masing, kalau awak rasa tak yakin buat masa ni tak payah travel dulu. kena beringat juga sekarang kita berdua bukan sorang sorang lagi, apa pun moga dipermudahkan urusan mommy semua ♥️

ikut badan. sis boleh consult dgn dr dulu. check samaada risiko tu ada/tak. tinggi/rendah.. biar dr scan periksa. tak smuaa sama. msing2 ada yg berisiko dgn kurang risiko.. consult dgn dr dulu. kalau lepas dr check kata fit untuk perjalanan jauh,kita tawakal ..doa je.. tp kalau awk tetap xbrani even dr dah sahkan awk fit dan kurang risiko untuk perjalanan jauh, boleh je xbalik.. apa2 lepas dpt keputusan terpulang pada diri ok..

sy nasihatkn xyah awak sbb last year sy raya sana kdungn 7week,raya ke 5 ggr awak 😭 balik ganu berisi balik kl 0 .. sabarlah dulu, smpi gi kk utk rawatan doc lekeh kn sy tanya buku pink xcaya sy pregnant sedih sgt nasib gi scan kt klinik biasa mmg nmpk kantung je baby dah xde refer hospital doc xde pglmn handle kggrn last tunggu balik Kl gak refer terus hukm doc ckp mmg baby dah xde

Sy 6w sis. Sy di sabah memang jalan macam di bulan. Baru lepas travel 8jam+ dari sandakan ke kk. Letak bantal bawah punggung. Next week nk balik kg, flight ke kl pastu drive pulak kl ke terengganu. InshaAllah serahkan pada Allah semua. Tak boleh nk consult dr lagi sebab belum scan. Balik ganu nanti baru appointment untuk first scan. Hope sis okay je kalau decide nak balik kg

Bergantong ats org sis, mcm sy pnh ada sejarah keguguran sblm ni wktu awl ke hamilan mmg sy jaga elak kn jln jauh n buat kerja brt2 bnyk kn rehat, alhamdulillah skrg dh 18 Week ni hujung bulan nk g kelantan pon sy kne tnye doc dlu sbb sy dh ada pegalaman keguguran kn sblm ni,, tpi klau nk kepastian tnye doc n sis yakin lah Insyallah xde apa2 y buruk terjadi.. 🙂

sekiranya awak takut akan risiko terjadi apa² kat kandungan awak, xperlu la balik. Apa² pun sila consult dengan Dr yang memeriksa awak, tanya pendapat Dr adakah rahim awk kuat ke untuk perjalanan jauh. Banyakkan berhenti & buat regangan kaki badan serta letak pelapik yang tebal di kerusi awak.

Ikut tahap kesihatan n badan u sis. Ada org pregnant pegi hiking pun tak apa2. Kite lg tau badan sendiri mcm mn. Also ty doctor, mcm sy jenis aktif slalu pegi gym tp sbb ade history gugur sy stop semua bila pregnant. Wlupun exercise tu selamat je tp doc nasihatkn utk stop. So sy ikut.

Ikut orang jgk sis. Ada orang boleh jalan jalan masa awal kandungan. Tapi harap sis jaga diri lah ya. Bnyakkan berehat. Macam kakak saya raya tahun lepas dia baru berapa week pregnant. Sakan raya ke atau salah makan ke apa saya tak pasti dia gugur tiba tiba