Gatal Perut

Ada tak ibu2 yg gatal di perut mcm sy? Hari2 sy letak lotion.. Kalau tak tahan gatal, sy garu jek.. 😭 Pregnant ank ke 3 ni.. Kulit betul2 sensitive.. Sebelum ni tak pernah alami mcm ni.. Gmbr no 2 perut terkini.. Masih menerima rawatan di hospital pakar kulit.. Dokter bgtahu discoid ekzema..

Gatal Perut
32 Balas

Terima kasih semua yg sudi respon... Actually skrg sy dah 32w.. Keadaan perut sy amat2 takut kalau di lihat.. & sy mslh sy skrg refer ke hospital pakar kulit... Dokter nyatakan sy discoid ekzema.. Skrg sy on antibiotics, & sapu cream steroid.. & akan follow up ke hospital semula.. Doakan sy dipermudahkan bersalin nti ye.. Sebab 38w sy akn bersalin... Sebab gdm on diet.. & berharap sgt keadaan sy semakin pulih.. Aminn

3y ago

aminn..semoga dipermudahkan segala urusan sis💞

Sy pernah jd mcm ni tp lebih teruk dari mummy masa tgh pantang. Sy pakai calamine lotion pun tak okay. So sy pegi farmasi then dorg suggest utk pakai mandian + moisturiser brand Suu Balm. Why not mummy try dulu maybe okay. Sy pakai tu dlm 2 minggu Alhamdulillah gatal2 tu hilang. Skrg tinggal parut jela

Ni gatal2 yg sy kena. Actually start dari kaki tp perut ni yg paling teruk kena sbb kena dkt tmpt stretch mark.. Seksanya Tuhan jd yg tahu.. Dh laa masa ni baru 2 minggu pantang.. Smpai sy bergaru dkt dinding kasar semata2 nk hilangkan gatal tu..

3y ago

Sama sy. Tp d kaki. Skrg kurang gatal sda. Sy pkai QV lotion sj sda smpai skrg.

saya pernah sis, mmg gatal je mlm nk tido pun x leh..ggu sgt xp x da lah smpai timbul biji2 merah cmni..ada consult doc, doc gtw mmg biasa ni sbb hormon, doc nasihat jgn stress mkn buahan sayuran byk dan mnum air suam 3 liter sehari.

aduh kesian nya sis..jgn digaru slalu nanti bertambah teruk. bersabarlah itu effect hormon. sapukan lotion strechmark atau mana2 moisturiser yg doctor rekomen

Ni cream yg sy mentioned tu. Kalau mummy nk try sy suggest better beli yg trial kit dulu sebab takut tak serasi pulak. Trial kit pun dh dkt Rm40 masa sy beli.

Saye gatal gatal tapi kat belakang badan mcm ni. Nak tido ke buat keje semua xseronok 😭 g kinik dokte kate hormon. Sabar ye sis. Allah tgh bagi pahale

Gatal merenyam dia blh tahan. Tgn pun mmg gatal2 nk garu tp sbb risau strech mark mkin byk, diusap2 jer lh perut wlaupun kdg menggosok jgak bru puas.

Sama. Sy pun timbul bulat2 jerawat dekat perut n gatal. Msa p scan doktor syak sy ada alegik. Tpi sy jawab jerawat sbab ada isi jerawat.

kulit kat perut saya mcm ni lah tpi tk teruk pn..stakat 5 6 bintik je..tu pn kdg2 gak gatal...sama lah dgn saya pregnant ank no 3