kuat makan?

Ada tak ibu² mcm saya...lapar je selali...bangun² pagi lapar nasi.baru makan nasi 2 jam lepas dh rasa lapar semula risau plk berat naik mendadak...sekarg 7w kalau x makan lembik sangt x de tenaga padahal baru je makan??

41 Balas

Sy 1st trimester x lalu makan. So berat turun 2kg. Dah masuk 4 bulan baru ada selera. Kalau sy tidur, tiba2 mimpi makanan tandanya kena isi perut la. 😂 lapar but still boleh control. Kekadang sy just minum air kosong banyak2 ganti makanan sbb taknak berat naik cepat. Takpun ganti dengan makan buah. Nurse kata dalam sebulan sebaiknya x boleh lebih 2kg naik. Sy timbang berat sekali seminggu dan amal senaman ringan.

5y ago

Hahaha kn sampai bawak mimpi nk makan aje🤗 alhamdulillah..tu lh kalau x de kencing manis x pelah.

Kita sama... Selera mkn tu bkn main lagi wpun baru lps mkn 2 jam lepas... Bg sy, apa yg penting ialah momy kena ambil makanan yg sihat... Bykkan sayur dan Buah-buahan ya momy... Sy pun risau ttg naik berat badan mendadak so sy ambil initiative lain mcm makan kurma n buah he kalau sy baru lps makan nasi tapi lapar juga... 😂🥰💕

5y ago

Ya awak... Ikut nafsu mkn mmg cari nasi gak... Jd sy ambil langkah mkn buah kalau sy still lapar juga... Baru2 ni ada juga sy beli preggy nuts buat kudapan waktu malam... Sbb kadang tu time nk tdo tu lah ttbe lapar sgt... 😅

Same la... Mkn nc xlame mne lapar plk... Siap yg dlm prut ni bejoget2 mntk mkn kot... Hahah... Sbb biase klu lapar, bby dlm ni akn aktf begerak.. Tkot jgk bert naik mndadak.. Skrg dh 32w.. Xmkn karang, xbetenage plk.. Kan... Tp alhamdulillah, xde kncg mnis..

5y ago

Ok lh x de kencing manis👍

ada..sy..heheheh..sy kuat mkn..smp kn suami ckp nurse sruh naik kn 1.5kg je bkn 10kg..hehehe..tp tu laa,brat xnaik² jgk..makin turun..nsib xde effect dgn baby dlm kndungn..alhamdulillah wt msa ni brat bby dktor kata normal..yg trun brat bdn sy je..

Seronok la sis dpt menikmati makanan.. saya dr awal pregnant sampai skrg tak boleh makan nasi. Pastu nk telan makanan pun azab sgt. Pikir semi baby paksa tekak telan. Perut mmg la kelaparan aje. Tp mmg xleh nak mkn proper..

Sama cm saya .1st trimester..pg2 buta dh mkn nasi.sarapan pulak,tgh ari ,mlm..pakej roti canai 2kpg sehari.2nd trimester dh kurang kit.tp tetap mkn nasi.dah 27w alhamdulillah naik 4kg je..ade jgk perasaan takut naik byk😂

Samalaa macam saya,lepas 2 jam jer lapar ..Bangun tido pon lapar😂 yg paling mngejutkan dlm 1 minggu berat saya naik 3 kg,tapi takde pon sangkut ngan kencing manis ..skrg saya dh masuk 37 minggu 5 hari ..

5y ago

Yer Alhamdulillah ..pemakanan saya dijaga oleh suami😊

Sama laa sy pun.. Bru lpas mkn nsi, mkn biskut plak, pastu mkn buah laa ape laa.. Tgh mlm kalo tbgun, msti nak makan.. Hahahaha.. Sblm mgndung brt 45kg, aritu 20week berat da 49kg..😂🤣🤣🤣

Bestnya xde alahan. Sy mse awal ada selera. Ni dah 15 weeks nak makan nasi pon bercinta dlu. Mmg nasi xpernah habis. Padahal hakikatnya saya kuat makan. Loss 5 kg sepanjang pregnant ni.

Samaa mcm saya sis.. Kjp2 lapar.kjp2 lapar.mkn je kerja nye. Tp risau tkt kne kencg mnis pula kuat makan. . Tp ssh nye kne mkn mknn pedas bru ade selra.kalau x.xblh nk telan. 😅😅