Berpantang tak mandi sebulan

Ada tak ibu sini yang berpantang tak mandi dan tak basah rambut utk sebulan? Tiap hari cuma lap2 badan sja. Sy sdh 7hari berpantang, leher rasa ruam, kaki rasa gatal, bau rambut yg amt sgt ?nak mandi pn mak tak suruh. Sbb dia cakap boleh buat meroyan. Hmmmm?

121 Balas

Bole ja mandi.. Lepas bersalin kt hospital, kalau larat dah nak bergerak bole mandi tuk bersihkan badan lepas bersalin.. Cuma mandi dg air suam je laa.. Balik rmh pn bole mandi macam biasa dg air suam dan herba mandian berpantang.. Badan pun segar dan selesa lps mandi.. Sy amalkan mandi air herba pd waktu pagi dan petang selepas asar.. Kalau lewat2 mandi sebelah petang badan bole masuk angin.. Mandi ni bole segarkan badan ibu berpantang, selain menghilangkan bau darah nifas dan susu yg mengalir kt baju.. Bole hilangkan stress dan penat jaga baby.. Badan pun tak miang dan gatal2.. Baby kita pun selesa dg kita.. Cuci rambut tu pn bole jg, tp jangan lah hari2.. Just seminggu 3kali ok dah.. Sy akan cuci rambut 5 hari selepas bsalin atau seminggu lps bsalin.. Sbab kata org tua2 kulit kepala kita ni akan terbuka sewaktu kita datang bulan or nifas..

sya pulak lap2 bdan saja... dh 2minggu bru mandi dgn serai wangi dgn daun limau yg dimasak... tunggu air tu suam bru lah mandi...tp sya tak mandi hari2... cam 4 hari pastu baru mandi balik... mak kata kena jaga pantang.. sbab bukan org lain yg rasa satu hari nanti... sendiri yg rasa sakit2 gara2 tak jaga pantang... memang skrang masa muda kamu tak rasa sakit2.. ok saja... tp dh berusia nanti bru kau rasa... lg pun kita kat tmpat org, jauh dr family kalo sakit teda sapa2 yg tlong..tu yg mak pesan stiap kali oncall....tp setiap org lain juga pendapat dorang pasal berpantang.. ikut keselesaan sis juga

Alhamdulillah, da 6 kali beranak, mmg mandi.. nk pulak, da siap kuar dr LR, mmg my mum suh mandi tros.. kire mandi wiladah la. Pastu nk elak badan demam. Siap kencing sekali siap2. Sbb doc akan tengok rahim kita kecut tak after deliver. Kencing tu, satu cara kecutkan rahim lepas bby kuar.Nt doc tk bg discaj awal pulak. Sy tau ni, sbb my mum exmidwife hospital.so, tiap kali branak mmg mandi. Seminggu air suam. Pastu air sejuk cam biasa. Cammana agaknya kalo tak mandi hoihh?? Dah la ms pantang, badan akan alami kegatalan yg amatt sgt..bg saya la, org lain sy tak tau.

Tak boleh mcm tu sis. Dlm pantang mesti kena mandi utk elak kuman. Saya dulu berpantang anak 1st pukul 8am dh mandi sbb nurse dtg check baby dieorg nak mommies and baby siap2 mandi. Lgpun dlm pantang kuman bakteria cepat merebak. Intimate part lg la perlu jaga so klu tak mandi mcm mana part tu nak bersih. Hari2 kena mandi wlupun sedang berpantang cuma kita mandi dgn air suam la. Pagi and petang. Mlm better jgn mandi sbb sakit urat nnt maklum lah badan org berpantang ni lain sikit.

Boleh jer mandi. Kebersihan tu... Doc pun tak larang nk mandi. Sy pas bersalin tu, sblm tinggalkn hospital lg dh mandi 😁 Mandi air suam + herba mandian. Lps mandi badan akan rasa suam selesa sbb herba tu & rasa fresh. Basuh rambut tu lambat skit, biasa dh 3-4 hari, dah rasa kuat skit baru basuh rambut. Guna shampoo biasa je tp bilas dgn air herba mandian tu. Kalau x mandi atau lama x basuh rambut, mau berbau badan & rasa rimas..

5y ago

Sorry... X perasan ada komen.. G kt kedai jamu, ada mcm2 herba mandian. Boley survey2 online juga. Bab mual2 tu mmg x leh elak, mmg dh cmtu simptom org mengandung. Sy pn sama sejak 1st pregnancy sampai yg 3rd. Mual tp xde muntah2. Alhamdulillah. Bagi sy, dlm satu2 meal, mkn dlm portion yg skit. Elakkan mkn yg pedas2, berempah atau byk minyak. Masa awal2 je ni. Dh masuk 2nd trimester, atau sebelum tu pg, dh xde mual. Mkn je mcm biasa.

Tu semua x boleh ikut.. Logically mana lagi bersih? X adanya meroyan mandi sis. Sis kena suarakan benda ni x betul. Kalau x percaya lagi mak, bawa mak ke hosp tanya betul ke mandi ni buat meroyan. Saya tak mandi sehari sebab sejuk dlm wad, ketua nurse dah bising.. Nanti baby kena jangkitan kuman dari badan ibu yg x bersih. Bila mandi cuci rambut, bafan segar mental tenang hati pun gembira susu meriah anak kenyang....

Pantang cara apa tu? Nak kata pantang org tua2, Zaman dulu masa tgk mak saya pantang masa branak dkat adik2 saya, setiap hari dia mandi je mcm biasa je. Mandi la sis, kan dari start pregnant lagi klinik nasihat bab kebersihan. Kuman nanti kalau biar lama2. Ada pantang kita boleh ikut, ada pantang kita kena tolak. Zaman dah penuh dengan ilmu. Kena cari punca meroyan, mandi bukan penyebabnya..

knp x bg mandi dgn alasan mcm tu. pn time pantang ni kbersihan diri sgt2 lah penting espc alt sulit. yg sy pnh tau kwn sy chinese berpantang dgn cara mcm tu, itu pon dia ckp sgt rimas sebulan x mandi.tpy mgkn la adat berpantang dia. yg sy fhm nenek sy jga makcik syg berpantang awl pg dh di suruh mandi bersihkan diri. bertungku bertangas berbengkung.. baru badan segar, selesa nk uruskan ank..

Kalau ikut ajaran islam, selepas kita bersalin pun, dah WAJIB mandi wiladah. Kalau xmandi tu, mcm mana ya? Hmm. Perbetulkan mak sis. Kdg kita ikut ajaran2 org, jgn sampai jadi berdosa pula. Mohon sgt pada siapa yg tak mandi sehari, seminggu atau sebulan tu perbetulkan semula fahaman masing2. Berbaliklah pada ajaran agama kita. Saya hanya share. Semoga membantu.

4y ago

Dia bukan Islam.

Sy dah 28hari berpantang baru skali mandi. Sbb cuaca kt kg sejuk. Hari ke 5 sy cuba mandi,gegar 1 badan. Pasal tu dah tak mandi dah. Cuci rambut pun tak. Tggu lepas 30hari. Sy cuma lap2 badan dgn air suam+3 titik minyak kayu putih.Rasa segar juga.sy ne jenis badan x berpeluh. Kalau tpt puan cuaca panas elokla mandi utk segarkan badan. Kalau mcm tpt sy ne x mandi pun xpe..

4y ago

Yup. Masak air panas utk mandi.