Berpantang tak mandi sebulan

Ada tak ibu sini yang berpantang tak mandi dan tak basah rambut utk sebulan? Tiap hari cuma lap2 badan sja. Sy sdh 7hari berpantang, leher rasa ruam, kaki rasa gatal, bau rambut yg amt sgt ?nak mandi pn mak tak suruh. Sbb dia cakap boleh buat meroyan. Hmmmm?

121 Balas

Sis kena jaga kesihatan dan kebersihan semasa berpantang. Kena sentiasa selesa untuk susukan anak dan penting juga untuk kesihatan emosi sis. Sehari pun dah rasa tak selesa, apatah lagi seminggu atau sebulan. Cubalah berbincang baik baik dengan mak, perlu bersihkan diri dan kebersihan luka bersalin pun perlu dititik beratkan juga. Semoga dipermudahkan urusan sis.

Sy tgh bpantang 😊...Dr ank 1/2 tiap hr mndi awal Pagi dan sblm mgrib...ank 1/2 mandi air rebusan serai wangi dan daun hutan (ramuan mak kt kg) mandi dlm 1/2 mngu pas tu mandi air suam je ..skng pntang ank 3 czer mandi air suam je ...rambut masuk pantang ke 20hr Terus ke salon mnta basuh Cpt nk kering Klu bt kt rmh mmg xda bntu nk kering kan ...slmt bpntang

Mandi tak sebabkan meroyan. Meroyan tu sebab terlampau stress. Saya lepas bersalin terus mandi. Mandi air sejuk pulak tu hari2. Cuma seminggu awal ada mandi dengan air herba suam. Tu pun lepas mandi betul2 dengan air sejuk. Takde masalah apapun. Lagi segar badan, selesa. Tak mandi kang bakteria pulak.mandi sis. Jangan ikut sangat petua orang dulu.

saya pun tengah pantang hari ini yalah dalam ke 20 hari sdh....i pun sdh start masak apa yg nk makan....cuma husband tak kasi cuci rambut saja....rambut saya panjang sampai kat pinggang ...bila saya ckp nk cuci rambut dia bebel2 sdh😂😂😂ikut keluarga dia fikiran dulu2 punya so dia pun ikut laa saya yg sendiri buat pantang and jaga baby

5y ago

Kuat nye pantang sndri.. 💪💪💪

Err.. saya rasa bukan boleh ke tak boleh, tapi KENA mandi, satu hal kebersihan, kedua hal kesihatan..kalau pasal meroyan tu saya rasa syaitan amat suka benda2 kotor, lagi2 tgah pantang kita lemah, saya rasa tak mandi lebih tendency kena meroyan..pantang tu mana yg tak sejajar islam tu boleh kot ditinggalkan walau adat..

?????? biar betul.. sy lps ja bsalin malam, esok pagi nurse kejut suruh mandi & kencing.. dri anak first sya mandi mcm biasa lpas brsalin.. jaga ksihatan luar badan juga , anak susu badan puting badan msti brsih, luka dkat kemaluan kencing/berak mmg kena bersih sntiasa.. yg penting mandi spaya Suhu badan normal ..

Erkkk.. Knapa plak xblh mandi time berpantang? Time ni la kne jaga pantang n kebersihan betul2. Klu malas nak ikut cara kampung (akar kayu, manjakani, daun sirih, dll), mandi dgn air panas pun jadi dah. Rimas x mandi la lagi blh buat stress. Takat ni x meroyan plk mandi, siap bsh rambut lg 😅

Sy dulu mak xbg bsh rambut smpai habis pantang...tp kita rasa xselesa...rasa xsihat klu camtu...so sy bsh je kepala...mula2 pakai air suam...lps tu slow2 pakai air sejuk je..mndi je sis....klu kita xbersih...kita xselesa...lmbt nak sihat nanti...sy mcm nak mental tau sbb xbsh rmbt..serius rasa xselesa...

Lain tempat lain cara berpantang..msing2 Ade cara msing2..tp sy sejak Dr hr pertama lepas bersalin dh mndi mcm biase..2x sehari..balik je dr hosp mak terus rebus air serai wangi buat mndi..untk segarkn badan..ye la baru lepas bersalin mesti tenaga Pon xde..rasa xbermaya

Awak bersalin nomal ke belah???myb ibu awK x kasi mandi sbb awak beranak belah kot,binbang luka terkena i,klu beranak nomal,wajib mandi,sbb badan kita klu x kena i akan berbau busuk,kecut...tambah2 kira dalam pantang lagilah berbau darah,hanyir n hamis,jga kbersihan sis...x kena i x boleh juga

5y ago

Terkena i tu maksudnya terkena apa ya puan? Maaf sekadar bertanya..