Anak Asyik Menangis

Ada tak anak ibu sini yg asyik menangis? Anak sy bru 17hari. Sejak dia lahir, dia memang akan menangis bila bangun dari tidur nonstop sampai dia tidur lagi. Macam cara sudah diguna untuk menenangkan dia. Dia cuma akan senyap bila mengempeng. Tu pun bukan sekejap dia mengempeng, belakang pun sakit? nak kata kembung, sy sdh sapu minyak telon. Masi juga begitu. Simpan dlm buai pn kadang nak kadang taknak. Ada tak cara menenangkan bagi seusia tu? Kalau asyik mengempeng, mau makan mau mandi pun susah?

14 Balas

Sama dgn baby sy. Cuma dia mau tido dlm buaian tp ada masa menangis juga. Jd sy cari info mcm mana nak handle #babyhighneed mcm nie. Jmpa gak dlm Baby Language kat fb, cuba amalkan bedung + white noise (blh google kat utube sound nie, dan google apakah WN nie) + pacifier (umpan anak jer smtra dia nak tido. Sy x buai baby guna tgn, sy letak kat dada bg baby dekat dgn jantung dn tepuk lmbt belakang baby. Dia nak dekat dgn ibu. Sampai dia tido baru letak atas katil dia. Cara ni sy ikhtiar nak ubah baby supaya x tido dlm buaian saja, kat kg ms pantang baby ajar dlm buai. Sy blk rumah kena la ubah cara. Kena sabar ms tidokan baby cara tepuk di dada ibu tu. Sambil² zikir. Lama² akan biasa dan baby mudah tido x nangis dah.

same ank pertama sy dlu brgitu sis . kdg nk mndi pon xbole . kne tnggu suami balik krje bru bole mndi . kemungkinan bby ad sawan nangis sis . bole pergi jmp mne2 ustaz tok ubt sawan nangis ank . sy dlu xd cara ap ap . pak mertua sy suh jmp sorg ustaz ni . dy tolg tngok kn bby tkot bby brgitu sbb gnguan ke ap . tpi dy kata xd gngguan hnye bby mmg af sedikit sawN nagis . jdi dy bg 1jenis air bacaan Al-Quran tok mommy minum lps tu susu kn ank . lps tu air tu buat mndi bby skli . Alhamdulillah lame2 dy da kurg menangis . wlau pon dy kurg tido tpi dy xnagis dh . dy hnye nk brmain shje. tu pengelaman sy jela . kita usaha Allah yg menntu kn .

Bgitulah saya dlu. Sehari sekali saya mandi. Sbb nak kna dukung jer baru dia selesa. Syukur ada mak. Nak juga d badan mak. Kadang anak xnak saya. Sbb saya dodoikan xda lagu2. Haha. Kalau mak saya dodoikan sambil berzikir. Tenang jer baby. Dapat juga saya mandi kejap. Tp kalau makan saya bawa jer anak, dukung sambil makan. Duh! Tapi setiap tgh mlm anak akan ngis. Ya itu lah ntah kembung perut ke apa. Macam2 saya buat. Berzikr, peluk, tukar lampin, sapu mnyak, bagi susu badan. Pun xnak. Sampailah dia penat ngis. Tdur sendiri. Kesian. Skrg ank saya dah 10 bulan. Syukur xmeragam.

Sis dh cuba bg gripe water? Atau colic drop..anak sya pun mcmtu juga dulu..dia minum jer gripe water @ colic drop terus kentut2 jer..tp skrg dh ok..dulu bangun2 jer nangis...dia start ok masa umo 1 bulan..kadang cara kita mnyusu bayi pn bole sebabkan kembung..n dokter xsuruh sya makan benda2 bgoreng tkt baby kembung..skrg kalau sya mkn benda bgoreng sya perah jer susu tu tp xbg baby minum..sya tpksa bg susu formula kejap..lepas sya rsa dh ok bru sya bg dia susu ibu..

Baby saya pun macam tu. Mama saya kata sebab menyusu badan anak akan jd too attached to mum. Saya bagi susu banyak² sampai dia dah tertidur baru saya letak kat bawah. Tak pun sis boleh bg susu sambil mengiring. Saya selalu jgk bt. Sbb kdng² baby saya tu akan terjaga bler nak letakkan dia kat tilam. So bagi cara mngiring dia tertidur terus senang.

Masa breastfeeding bonding ank dgn ibu tu kuat.. bby rasa insecure , msh baru lg mmg mcm tu smpi umur 5 bln br ok , harap bertabah & sabar sis, relax jgn stress... Byk nya susu ibu bgantung pd emosi ibu ..

Bersabar la yea.. pengalaman sy masa pantang 25hari . Anak start meragam pas menyusu. Bby ngantuk tp xnk tdo.. kena pgg bby n selawat byk2..nnt bila naik usia..bby akn ok.

Kadang Jenis nk ngempeng je dgn mak pn blh jd..ank sy y sulong cmtu..smpi luka puting ttek..bg puting nyonyot baru tdo lame ckit..

5y ago

Bby sy bg puting xmau.. mcm mana 😭😭😭

Sme mcm ank sulung kakak sya..Mujur je dgn sye dy nak. Tido dgn sye smpai subuh. Bile nk susu hulur dkt mama dy.

Try dengar bunyi dia.tengok kat utube dari oprah kalau tak silap saya.baby sound meaning.serious berkesan wei.