Baby meragam menangis

Ada tak kat sini baby asyik meragam asyik menangis dalam segala hal? Bangun tidur relax kejap lepas tu menangis. Nak tukar diaper menangis. Nak tidur menangis. Lepas tu menangis teruk2 macam kena dera sebab tak boleh tidur/susah tidur walaupun dah mengantuk. Semua benda dah buat. Mandi dah, tukar diaper dah, bagi susu dah. Malam paling teruk lah. Lagi2 masa nak tidurkan dia. Kalau nak tidur kena dukung, dodoi tu pun berkali2 percubaan baru dia betul2 tidur and baru boleh letak atas tilam dia. Sampai nak patah pinggang, sakit belakang saya ni. Baby baru 27 hari. Baby saya high need ke? Btw I’m a first time mom 😣 #pleasehelp #firstmom #seriusnanya #firstbaby

30 Balas

Baby saya pun mcm tu jugak, ni consider high need baby.. masa 1st 1 month tu mmg menguji betul saya dengan Husband, sama situation mcm awak. Nasihat yg boleh saya kongsi adalah sentiasa bedung baby jngn bagi tangan dia melayang, bagi susu yg cukup dan sentiasa pegang bayi, sentiasa bercakap dengan baby, kalau perlu pakai pacifier pakai pacifier, cuba rujuk 'FB baby language' saya pun rujuk kat situ.. Bila baby dah tidur cepat2 la tidur dan rehat, sebab mmg dia tak tentu akan bangun, kalau ada yg nak bantu jaga baby amiklah bantuan drg sebab mmg awak sgt memerlukan.. Mmg penat sgt tapi InsyaAllah Lepas bulan ke 3 dia akan slow2 kurang..jadi sabar yea Sis...lepastu cuba tengok routine kekerapan dia nak susu, saya dulu dua jam sekali masa mula2.. Bila dah genap 2 jam tu cepat2 bagi susu sebelum dia meragam.. Pastu saya buat routine baby tidur malam.. Tepat pukul 9 dah di bilik tutup lampu buka white noise dodoikan dan tidurkan, mula2 dia tak biasa tapi lama kelamaan dia makin ikut routinenya. Alhamdulillah sekarang ni baby saya tepat pukul 10 mlm mmg dah tidur dan hanya bangun untuk susu sahaja.. Kadang2 smpi 6 jam tidur sampai saya pulak kena kejut untuk susu..ragam dia pun kurang mendadak. Baby saya sekrg dah 3 bulan 17 hari baby boy pulak tu kuat menyusu 1st child😅. Jadi bertabah yea sis, you're a strong mom!

Baby menangis sebab x cukup tidur/ x lena/ x selesa, perut kembung atau lapar. Saya sapu Trub Tasneem di perut, belakang, tapak kaki. Dan sapu calmtime tasneem untuk baby yang kuat menangis kerana ketidakselesaan. Calmtime Tasneem buat baby lena tidur. Kena kluar bajet sikit sbb nnti berat baby turun. Sy beli masa dalam pregnant lagi sebab kerisauan para ibu2 ms baby lahir ialah baby x lena tidur, kuat menangis dsb. Baby saya dr awal lahir sampai nak masuk 3 bulan dah skrg, saya jarang x cukup tidur. Bangun utk susukan baby saja. Sampai adik2 dan mama saya pun tanya, baby x nangis ka malam2. Pastu datang pula moyang, geram dia baby x menangis. Moyang pula nk bg dia menangis. Baby skrg dh pndai senyum, bawa main, kluar vokal uuu, aaaa, eee..bgun pg panggil morning mesti dia cepat sedar dan terus la nk bawa main. Mula2 susu hampir drop juga sbb salah jadual. Skrg sy dh bg jadual. Susu sentiasa ada dan cukup untuk baby. Kalau xpun sapu lah dengan minyak baby sekerap boleh supaya baby kentut berak kencing je. Awal2 ni mmg baby banyak meragam sebab dia x biasa lg alam baru. Trimister 4 bagi baby 1-3 bulan. Semoga dipermudahkan segala urusan puan ya🌹

baby sye pun mcm dh start meragam...semua x kena...sye smpai g tengok utube nk kenal tangisan2 dia tp semua kedengaran sama..😂 yg pling fhm yg 'neh' tu je la..yg heh,eh,eiah mcm lebih kurang je...x tau nk buat apa..semua dh buat..tukar pampers..susukan sampai dia terlena tp nk letak kt tilam dia terjaga balik...cek kembung ke tak siap buat mcm kt tiktok tu yg tolong baby kentut2 tu... pernah dari jam 3 pg sampai 6 pg dia x nk tido langsung..merengek berhenti merengek berhenti menangis berhenti..berhenti pun sbb sye bg susu badan..ngempeng la kejap..smpi dia lepas kan sndiri..tp lepastu dia terjaga sendiri nangis lagi.. Sampai sye ikut nangis siap mengadu kt baby, "sayang napeee..ibu penat ni... kan ibu dh peluk ni...nape ni...😭" suami plk masih tido...terbangun sekejap je lepastu dia sambung tido..ee rse nak pijak dia...tp mengenangkan dia keje kebun,keje berat...takpelah..saya pijak lantai je la😂

1y ago

ya Allah sis , kita sama situasi baby meragam tak tentu psl hahahaha . mcm2 cari mcm mna nk handle baby nangis . last2 sama juga 😂

bby masih tak nmpk and bby nak membesar memng bnyk ragam nya saya bby baharu 16hari setiap malam bnyk ragam..tapi kita sebagai ibu kena paham anak nangis sebab apa,sakit perut ke,pempes kena check..MCM anak saya..baharu 16hari setiap nk tido mesti nak kena dodoi dia gendong bawa berdiri tu ragam anak saya..kdng kalau saya stres anak payah nak tido bnyk ragam saya bawa bercakap,atau nyayi,borak and pujuk dia nangis..sambil gendong bawa berdiri..saya pon penat tak cukup tido tapi fikir tu anak kita apa boleh buat..kena bantu ank pujuk anak..berjaga dngn anak..saya kdng dari pukul 2 smpi pukul 4,pukul 4 pon kdng tak lena dia tdo..pukul 5 bangun balik..saya pon tak dapat nak tdo sangat..bila dah siang hari anak dapat tdo lama sikit saya pon ikut tdo sama² sbb malam tak cukup tdo jaga anak.🙂kita sebagai ibu kena tabah walupon stress kerana anak..dia masih bby dia tak tahu apa²🙂

1y ago

Alhamdulillah sebab ada juga yang sama macam situasi saya. Jadi saya tak berseorangan dalam hal ni 😂 ye sis. Stress memang stress tapi tulah saya ni first baby after 4 years of marriage. Masih belajar jadi seorang ibu, masih try belajar untuk memahami keperluan anak. Betul tu, dia masih baby dan tak tahu apa2 😊

bby nak membesar memang banyak ragam..saya bby baharu 16hari..setiap tngh pagi memang saya tak cukup tido dari jam 2 pagi smpi jam 5pagi kadang belom tdo..bgi nyusu sekejap je dodoi rupa dah nak tdo letak atas tilam dia bangun balik..saya stres juga tapi saya kawal saya masih dalam pantang saya tak nak stres..kalau anak nangis meragam saya bawa bercakap dngn anak,kadang saya cium pipi anak..nak bagi stres saya hilang..kdng minta tolong suami plk pujuk anak gendong bawa berdiri..anak saya selalu meragam Times tngh² pagi memang bnyk ragam..😅tapi bagi pendapat saya tu semua perkara biasa lah bby nak membesar memang bnyk ragam.🙂😊

Sama mcm baby sy. masa dlm pantang mmg kuat nangis. nak tukar pampers, mandi, nangis mcm kena dera. tapi bila dah start masuk sebulan dia dah ok. sy mmg try mcm2 nak bg diaa selesa. mandikan dlm tab yg siap ada net, barula dia suka mandi. skrg bila letak atas changing mat pun dia auto fahaam yg kita nak tukar pampers/mandi. makan masa utk baby yg mcm ni. byk kan sembang dgn dia sambil tukar pampers or mandi tu. before buat pape ckp baik2 kat dia, "mommy nak tukar pampers awak tau". selain tu kena make sure dia kenyang n cukup tidur. kalau semua ni cukup mmg mood dia akan ok je 👍

Jadi ibu bukan senang lg lg bila anak beramai...kita perlu tenangkan diri belajar handle baby tears dgn penuh kesabaran😘 bila kita force dia tidur kejap je to bila kita bg dia letih sendiru dia tidur lam kit kan, sewaktu itu kita turut berehat bersama.. mmg tidur bg para ibu dah tak mcm dahulu sehingga anak umur 4 tahun ke atas barulah ibu blh tidur...dan ada privacy sedikit..few years ni pelbagai cabaran perlu hadap..no one ready, but Allah mk us to be able..sabar dan whenever baby rehat ibu tolong rehat supaya ada energy

1y ago

InsyaAllah tq so much sis atas advice nya 😊🤲🏻

Saya pernah baca/tgok masalah mcm sis ni, x ingat di ig/youtube. Docter panggil ni trimester ke 4. Di mana baby akan meragam sbb dia xbiasa lg dgn dunia nyata. Solution nya kne try bukak white noise, bedung dia dgn rapi. Peluk dia, kalau kat tilam tu keliling kena kedap la bia dia rasa mcm dlm perut. Sis jgn stress ye, slowly learn new vibe. Insha allah sis boleh 💪🏻 please mntk tlg dgn husband utk belajar handle jugak, atleast kurang sket stress/penat sis.

1y ago

Alhamdulillah, dpt suami yg byk menolong ni pn rezeki. Sis slow2 try n error nk pujuk baby. Sis jgn stress2. Tinggal kn je bnde lain dlu, learn how to handle baby punya ragam tu dlu. Bg kite dpt adapt ape yg baby nak. Insha allah sis boleh 💪🏻 big hug for your baby ya 🥰

Hi dear, congratulations on your first baby. Baby saya dulu pun macam tu waktu dalam hari. Kami parents tak keruan termasuk lah atuk nenek nya sekali. Serba tak kena, sukanye menangis aje. Tapi xapa sis, baby yang dalam hari meragam ni InsyaAllah lepas cukup hari dia akan getting better dan surprisingly baby tu jadi easy going. Trust the process dear and happy parenting too 😘

1y ago

mudah2an baby sye mcm tu jgk..tp baby sye pandai scam,depan org lain dia tidur lena je..nk g cek up pun lena je..semua org yg nmpk dia cmtu,semua ckp,"baiknya dia..bagusnya dia..tidur je..x meragam pun..".. tp bila dh berdua ngan mak dia,mak ayah dia ni..rancakkk mana2 rancakkk dia menangis sis...🤣

Samela kita..anak no 3 pon stress bila meragam tu dtg. Tips saya baca tukar baju pampers bagi susu pacifier dan sapu minya baby kt perut belakang betis n tapak kaki. Alhamdullillah. Lepas buat mcm tu baby pon dah makin behave. Sekrang dah nak masuk 2 bulan saya dah boleh tido lama sket. Oh, saya pasang zikir tido baby n lullaby mana yg berkesan juga. Anak saya buka bacaan al quran dia wide awake plak. Haih

1y ago

Eh, anak saya pon kerap tekejut waktu tido. Sekarang nak masuk 4 dah. Mak saya cakap kena bedung tp saya tgok tkejut still mcm tu juga. 😅