Mengempeng sampai muntah

Hi mommies! Baby baru nak sebulan. Lately ni asyik nangis aje bila malam. Kadang sampai ke pagi. Dah bagi susu, tapi masih nak mengempeng dan taknak tidur. Kadang dia mengempeng tu sampai muntah habis basah baju 😅 Ada cuba bagi pacifier, mula tolak. Tapi lepas tu dia hisap tak lama tu tertidur sendiri. Saya serba salah nak bagi sebab orang kata bawah 30 hari takboleh bagi lagi nanti nipple confuse. Dia macam nak comfort sucking, tapi bila bagi breast, comfort sucking nya sekali keluar susu. Sudahnya dia muntah. Kalau bagi pacifier lepas tu nampak dia dah lena saya cabut boleh tak? Atau biarkan saja dia mengempeng dan muntah je? #advicepls #firstbaby #pleasehelp

2 Balas

mmg kalau bagi mengempeng baby jadi overfeed la. sebab tu baby muntah semula. mcm sy doctor dkt klinik advise bg pacifier utk xmau baby overfeed. sbb baby kalau bg puting kita mmg dia hisap xmau stop. alih2 mcm awak kata muntah byk. 😩.

1y ago

ha'a. sy tanya doctor boleh bg ke. doctor kata xpe. boleh je bagi. baby sy pon xcukup sebulan lg awak. kalau xbg mmg dia ngs teruk. atleast kita boleh tenangkn dia awak. lepas dia tido cabut la

boleh je bagi pacifier tapii crik hat newborn punya. puting yg kecik. pacifier ni function utk tenang kan bby. die dh tdo nnti boleh cabut. atau die akan keluarkan sendiri.

1y ago

Okay sis. Thank you. Serba salah nak bagi sebab baca baby bawah 30 hari tak boleh nak introduce bottle or pacifier 😅 tapi dah sampai tahap muntah ni kita kesian dekat dia huhu