baby 3 bulan 22 hari kuat menangis

kenapa baby saya sejak masuk 3 bulan ni kuat menangis? menyusu pun kurang. bila nak tidur mengamuk tendang2, kadang2 meronta. saya tpksa bg dia mengempeng kejap sementara nak lena. terasa mcm ibu yang gagal sbb anak mengempeng. anak sy breastfeed. Sblm ni elok je, kenyang susu terus tidur bgun pun menyusu then tido balik. ni dah masok 3bln, asyik ade je tak kena. perut tak kembung, lidah okay je. duduk salah, baring salah, meniarap menangis. nak dukung je, pernah saya biar dia nangis dari pukul 10pagi sampai 2ptg. tak henti menangis jugak. org ckp kena ajar dia nangis jangan slalu angkat, mana nak tak layan nye kalau dah tak henti menangis. panjang lagi nak tulis, tp mata pun dah kabur sbb takcukup rehat penatnye 😭😭😭😭

17 Balas

i tatau sebab apa ur baby kuat nangis. tp i nak share satu kisah benar. masa i stadi2 dulu, ada sorang akak senior ni. akak = perempuan tau. tapi suara dia mcm jantan. kitaorg igtkan akak tu sakit tekak sebab suara dia mcm tu. suatu hari kitaorg pun tanya la akak tu. akak sakit tekak ke? dah lama sangat rasanya. tak pegi jumpa doktor ke?? akak tu reply. suara akak mmg mcm ni dik. masa akak kecik2 dulu, mak akak cite... akak nangis nonstop. lama.. puas pujuk semua tak jadi. then something happened. tetibe akak yg masih baby lagi tu diam. tak nangis tak ape. lepas tu suara akak lain. jadi kasar mcm ni. maksudnya sambung nangis tp suara kasar. parent bawa p jumpa doktor. lepas cek2, doktor bgtau kotak suara akak dah pecah. mebi sbb nangis tak berhenti dan terlalu lama. tak boleh nak buat ape dah (ketika itu) (tak tau la kot zaman skg ni teknologi dah moden, boleh ubatkan ke apa) so gitu laa kisahnya. akak senior tu bersuara jantan. dia siap pesan lagi, kalau awak nanti ada anak.. jgn biar dia nangis lama2. bimbang kalau kotak suara pecah mcm akak ni ha. dah x ayu dahh biarpun akak tu mmg feminine habis.

bukan anak yg nk mngempeng ni.. kita sebagai ibu yg tak cukup ilmu . dan kita bukan ibu yg gagal kalau anak suka mngempeng. tak salah . peluk anak tu. cium dia. syg dia . biarla dia nk mngempeng pun. jgn trlampau buka telinga sgt dengar org2 ckp. dia dlm fasa growth spurt tu. banyakkan mmbaca pasal growth spurt,nursing strike,sleep regression n lain2. panjang lagi perjalanan kita dlm cabaran mmbesarkan anak..baca juga cara nk tenangkan bby,kenalpasti tangisan bby. budak tak salah. kalau ada cara tak kena,menangis la dia. samada xselesa nk tdur,nk kita dodoikan,haus,nk perhatian dan lain2. baby sgt tu awk nk ikut cakap org keliling jgn diangkat jgn diajar jgn itu jgn ini. awk mak dia. awk xgagal pun.ank sy dulu pon mcm tu juga. dia dlm fasa peralihan bulan tu. fussy,cranky.mula nk kenal kita . mula nk ada emosi yg real dan bukan scara refleks semata2 mcm dulu masa newborn. seeloknya jgn biarkan dia mnangis lama. ada cara kalau nk biar tu. pon kne rajin2 google. tengok youtube. banyak tengok video pakar tentang kendalikan bby.

1y ago

setuju ckp puan ni❤️

umur bby 3 bulan boleh jadi bby sis tengah fasa growth spurt. fasa nak membesar. perangai pon boleh berubah. ada bby jadi cepat lapar dari biasa, nak ngempeng je. ada bby jadi fussy, cranky & kuat menangis. nak berdukung je. normal sis. sis boleh spare puting utk bby sis. membantu juga bagi sy. 2nd bby sy bf juga. tapi sy bagi puting compare to waktu anak sulung dulu tak ajar puting mmg terlebih penat sbb anak 1st jenis nak ngempeng je. menangis tu salah satu cara utk bby berkomunikasi dengan kita. sis jangan biar bby menangis terlalu lama. pedulikan orang cakap apa. ni bby sis, kena pujuk. lama tu 10am-2pm. sian bby. sis boleh baca risiko bby menangis lama 👇 https://siraplimau.com/cara-atasi-bayi-menangis/ https://hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/penjagaan-bayi/bayi-kerap-menangis-pujuk/ sis nnt heart to heart dengan husband minta tlg dia jaga bby sama ya, bagi sis tidur sekejap. risau sis penat tak cukup rehat. hugs

takda budak yg x menangis x buat perangai x mengempeng.. biar kan je..dh jd ibu kena bljar bnyl ilmu parenting.. bljar knl tangisan bayi.. sbb tu org selalu pesan.. menjadi ibu bkn satu perkara yg dihiasi mudah & keindahan shj.. tp sbnarnya sgt² menguji kesabaran..fizikal..emosi..mental..kepenatan dan mcm² lg.. kita sakit pun bkn blh rehat saja² tanpa gangguan..tetap kena gagah bangun utk anak.. itulah pergorbanan ibu² kita dulu dlm membesarkan anak ramai.. x salah anak nk manja dgn kita.. adakala bkn semua bnda kita dgr ckp org adakala kena pekakkan jgk telinga dan tahu kemampuan diri..klau nk bt kerja apa² tgok anak dh lena betul pergilah bt kerja apa2 yg nk buat.. mintalah pertolongan dri suami jgk.. bincang baik² dgn suami.. x cukup tido x cukup rehat itu semua ibu merasainya apabila ada anak.

Baby mmg mcm tu sis,nanti masuk 4 or 5 bulan,lain lagi perangai dia. Jgn la biar dia menangis lama2,kesian tau dak,pujukla dia,dukung ja. Nanti bila dh membesar,sis pulak yg rindu nak dukung2 baby tu. Klu sy memang x lah biar baby menangis lama2, biarlah org cakap apa,baby kita,kita ja yg tahu pujuk dia. Sis kena sbar tau, jadi ibu ni memang mcm2 hal kena hadap. ❤️

bukan anak sis jee begituu . anakk sayaa pon centuu 😂 . kite pikir kalau die berjaga siang die nak laa tidoo malam . nohh sekali malam pon die melalak jee . tido atas lengan salah , atas pangku salah , dalam buai pon salah . kepalaa punyee laa tingtong tapi diee dok laa melalak

1y ago

hahahha sama. ank sy dah 8 bulan sbelum tido wajib meragam dulu. pusing kanan xkena. pusing kiri tak kena 😂😂😂😂😂 pastu nangis sedu2 mcm kne dera tah apa dia sedih sgt 😂😂 dok berdukung smbil pujuk dodoi bru la boleh lena.

Macam mana sis tau perut tak kembung? Saya pun ingat perut baby saya tak kembung sebab saya ada sapu minyak kat perut dan tapak kaki. Saya bawak anak jumpa doktor sebab kuat nangis masa 2 bulan lebih, doktor bagi ubat simcone dan supplement probiotic.

mcm baby sy jgk. masa 3 bulan asyik nangis je. semua benda la tak kena dengan dia. kalau dukung bru x nangis. masuk 4 bulan elok pulak dah. biasalah baby ni setiap bulan berubah perangai jd kita sbg ibu kena sentiasa sabar sabar dan sabar.

baik awak follow page fb baby language. kenapa awak biar baby nangis lama sgt. xperlu dengar apa org ckp. baby belom tau apa2. tu cara baby berkomunikasi dgn kita. boleh jadi nursing strike. boleh jadi high need baby.

1y ago

btul takut bby ngis lama lama smpai lemas.. kepenatan ngis.

kenapa biar baby nangis lama boleh kena sawan tu nanti tak kasihan ke baby...baby nangis kejap Mase mandi pun risau takut kena sawan tangis ....ni sampai berjam jam biar baby nangis tak kasihan ke baby tu