Ubat kuatkan Rahim (Duphaston)

Assalam ibu2.. Maaf nak tanya. Siapa pernah makan ubat kuat Rahim duphaston.. Semasa ambil ada kesan sampingan tak? Normalkah rasa sakit senggugut yg kuat dan bleeding jadi makin banyak selepas seminggu ambil duphaston. #6week #ingintahu #bantusharing #firstmom #firstbaby

2 Balas

Saya makan 3 minggu, selepas naikkan dos duphaston, memang membantu menghentikan pendarahan. Kalau pendarahan serius, setakat duphaston tak cukup. Kena bed rest. Ambil cuti dari kerja dan minta suami tolong dengan kerja rumah. Doktor hanya boleh bagi duphaston atau injection. Selebihnya, bergantung pada takdir. Kalau ada pendarahan, 50/50 mungkin gugur atau tidak.

2y ago

Sis jumpa doktor pakar ya. Tapi setahu saya, jika ada ketulan dan sengugut teruk, risiko keguguran lebih tinggi. Saya pendarahan sahaja, tak ada ketulan atau sengugut.

rase senggugut tu dah x normal sis. pegi emergency sbb dh bleeding tu. sy ade amik duphaston 10hari mase spotting, tp kandungan x bertahan, sy bleeding n keguguran. mase bleeding mmg rase sakit mcm senggugut memulas yg teramat sgt sakit,rupanya tanda janin n kantung nk keluar. skg masih lg berpantang. kalo sis dh bleeding tu seeloknya pegi emergency trus.

2y ago

sama sama. ketulan kecik tu darah atau bentuk isi. awk dh ke hospital ke? kalo ade keluar ketulan tu dh kne g emergency nnt dia cek. sbb sy haritu keluar janin dulu baru kantung. mmg sakit sgt2 sebelum dia nk keluar tu.