Kuning baby

Ada tips tak cara nak hilangkan kuning baby?

10 Balas

Penawar dia susu ibu je. Kerapkan breastfeeding setiap 2jam. Baby jaundice mmg suka tidur so mak ayah kena kejutkn untuk menyusu. Nak ikhtiar mandi boleh. Air kucai ke,belakang gajah ke or serum khas untuk bayi jaundice. Nak jemur direct matahari skrg pun tak boleh,cuaca sekarang tak macam dulu2. Bahaya takut boleh dpt kanser kulit pulak nanti. Dpt cahaya sikit pun dh ok. Tp jgn direct. Dan...JANGAN SESEKALI SUAP APA2 PADA BAYI WALAUPUN HANYA SESUDU KECIL AIR KOSONG! Nak ikhtiar makan minum,ibu yg menyusu bukan bayi. High risk, jaundice boleh naik mendadak & mungkin bayi kena tukar darah. Semua bayi tak sama. Ibu menyusu amalkn makan kurma & madu. Minum air susu kambing & makan anggur hitam. Kerapkan menyusu bayi supaya bayi kerap berak untuk turunkan jaundice. Avoid dulu halia,lada hitam, kunyit & jamu. Sehingga bayi clear sepenuhnya dari jaundice. Lepas clear baru boleh makan yg avoid tadi. Ibu menyusu jgn stress2,tenangkan diri supaya production susu ibu tidak terganggu. Doa byk2 moga bayi cepat pulih dari jaundice.

Pesanan khas dri sy,sy tak syorkan cara tradisional yg bermacam2 tu. Sbb sy dah cuba kesemuanya pd baby sy and akibatnya kuning baby mendadak naik sampai kene refer ke nicu. Tips nya mudah je, susukan baby setiap 1 jam - 1 jam 30 min. Sebaiknya susu badan. Kalau susu formula,susukan setiap 2 jam. Kejutkan baby walaupun dia tido nyenyak sbb mcm org dewasa jugak,bila demam badan kita jd lemah jd malas nk bgn. Kuning tu mmg kene klua melalui najis dgn kencing baby je.

4y ago

Betul2. Susu ibu memang berkuasa. Tapi kalau tak cukup,susu formula masih membantu. Masa baby saya dekat wad pun,memang semuanya dipantau. Jam berapa menyusu,berapa lama menyusu,susu badan ke susu formula,berapa berat pampers-poo ke pee. Discharge selepas hari ke 2 dibawah lampu phototheraphy,Alhamdulillah sekejap je warded.

Sya mandikan ank sya dgn air daun belimbing buluh n sya sapukan gel alovera dkt kepala.. Alhamdulillah dlm masa 5 hri dh turun kuning dri 119 - 75.. Dh trun 75 trus x yah p klinik

Anak saya baru lahir kuning dia tinggi pagi ii mak mertua saya tolong mandikan air sengkuang lepas tu jemur kat matahari bila klinik cek balik menurun

Kerapkan meyusu bdan..ank sy tu hari kuning 47hari..itu je yg sy bg...in shaa allah mujarab walaupun amek masa skit

Kerapkan susu badan. Baby jaundice kuat tidur. Mesti kejut untuk susu. Kuning keluar melalui air kencing dengan berak je

mcm sy, sy minum air sengkuang cina tu..pastu bf bby..Alhamdulillah, serasi..kuning bby cpt turun 😊

Full bf. Kalau boleh, bagi baby menyusu setiap 1jam ½. Kalau baby tidur, bangunkan je

Kerapkan kasi susu badan jer..

Mandikan pakai daun inai