cara turun kan kuning baby

Hello all mummy tahu tak mcm mana cara nak turunkan kuning baby dgn cepat ada petua2 tak ?

38 Balas

Tahniah sis for new born...Hurmm.. sy hritu bby lahir prem.17hri dkt nicu bacaan dia sblm dischrge 8(bacaan kuning bg prem dgn bby lahir ckup bulan berbeza tw).. kne turunkn bwh 5 seelok2nya.. sy kerap bg bf..tp sm.juge turun 7.2 doc nk tgk dlm ms 4kali jmpe dkt kk... Smggu 2 kali.. pstu mil n mmbr bgtw try mkn anggur itam byk2.. yg mkn tu mak bby tw..bkn bg pd bby kang xpsl bby admit jd sakit usus plak bg minum air aggur hitam direct pd bby..... Pstu bf bby byk2 lepas mkn anggur itam.. alhmdulillah pas amalkn mkn anggur itam..bacaan bby turun dr 7.2 ke 7.0 pstu 6.1 pastu trus jd 3.0 selain tu hri2 mndikn bby ngn teh cina.. tp nk g kedai sensei zmn skrng xtw kat mne ... Maka bli je produk tyt mandian herba bayi...alhmdulillah bby sy ok... N dschrge dr kuning..

Kalau boleh elak makan apa2 pada anak dlm masa 6 bulan selepas melahirkan. Kerapkan bf saja. Sbb bf tanpa memberi apa2 selain susu ibu akan mengelakkan bayi dari terkena leukimia jangkitan paru2, darah putih berlebihan di masa hadapan. Try ikhtiar selain dri minum air putih makan buah anggur atau apa2 makann. Kalau boleh 6 bulan avoid tu semua. Bagi susu badan je

Sy dah masuk hari ke4 baru baby ada kuning. Naik sampai 185, sy bg minum susu ibu je kerap. Klau x df sy pam masuk botol. Pagi² mandi air kucai. Alhamdulillah hari ke12 kuning dah trun smp 138, x pyh berulang alik klinik hari² . Petua dia susu ibu je, klau minum susu kambing ke, anggur hitam ke smua utk ibu xpe, jgn bg baby. Baby kena kerap susu je

Sy cuma nk ckp.. hati2 nk mndikan baby dgn apa pun. Sirap ke jus buah ke. 😅Takut nanti kuning xturun tup2 kulit anak alergik dgn bahan yg dimandikan tu. Sy drah o. Ank drah o. Mlm 3x sy kjut dia bg susu. 2hri ja dh hilang. Sy mndikan guna air suam ja. Dan pemakanan sy complete carbo, protein n sayuran/buah utk bnyakkan susu..

Kuning ni,xtentu... Ada cpt n ada amik masa lama,utk Turun...BG,saya...plg penting...BG susu 2 jam skali...n biar kuning tu kuar melalui kencing n najis anak...jgn BG anak,tido lama..nt makin naik plak kuning . sy pun baru discaj,kuning anak di kinik kesihatan... Hari ke tujuh belas baru kuning anak,OK..113...

Mommies try mkn anggur itam hritu ank sy kuning mkn anggur itam..lepas sy mknm.sy trus susukn bby....kne kerap susukn bby smpai dia byk trkncing n trberak..in shaa Allah blh mmbntu..anggur itam mommies yg mkn tw..bkn perah bg bby nti bcor plak ususnye bg mkn anggur😂😂😂...

Anak sy first prolong jaundice hampir sebulan. Mmg bacaan tinggi. Pergi jumpa doktor dkt private, dia suggest bagi susu formula. Anak no dua, 14 hari jaundice dah takde. Bagi susu formula. Selang seli dgn susu badan. Kejut sejam sekali utk bagi susu. Moga dipermudahkan ya. ❤️

Saya mandikan dengan air sirap.. buat pekat2.. mmg merah lar , jgn isi gula plk 😂 insyaallah mmg cepat hilang kuning.. Dulu saya pon x percaya bnyi macam mengarut Jew tapi dah try mmg menjadi.. org kata sengkuang lar apa lar, mmg x turun pon kuning..

5y ago

Ok sis.. boleh try k 😘

tak pakai petua ape pun. sy bg susu bdn byk2. anak sy kene prolonged jaundice. dah lebih 12 hari pun jaundice ade lg. doctor ckp mungkin sbb susu ibu punca jaundice ni tp dia ckp jgn stop breastfeeding sbb susu ibu je buat bby senang berak n naik berat bdn

Baby jgn dibedung, buka lepaskn. Kerap bg susu setiap 1/2jam. Jgn kasi baby tido jee, sbb bila tido nanti bacaan kuning mkin naik. Cari gula kundur, rendam air suam, ibu minum. Kundur tu utk sejukn bdn.tu pun petua dr misi kk.