4week2days

Ada mommy yang sama ka 4week2days... Kena time puasa...kamu puasa ka..? Sey puasa tp kerap rasa lapar pulaa...any advice?tq

36 Balas

sya langsung tak puasa..alahan teruk🤮kurus kering nak bangun pun tak boleh ketar satu badan..allah je tahu,demi baby dlm kandungan.11 thun perjuangan sya nak dpat baby.allah dh bagi masa ni lah sya nak jaga..allah bagi dia nak kita jaga?puasa boleh ganti.tapi anak belum tentu kita dpat gantinya...yg boleh berpuasa,berpuasa lah?tapi kalau tak boleh jangan paksa diri.jangan fikir dri sdri je..fikir nyawa dlm perut tu??kita ada otak dn akal fikirlah mana baiknya...semoga urusan ibu² dipermudahkan

Saya tak puasa, sebab anemia teruk. Kepala sakit dan nak pitam. Kena minum air lagilagi dalam pukul 1-4 petang. Tapi setiap hari bangun sahur dan niat puasa. Cuba tahan sampai mana mampu sahaja baru buka. Bila pening sikit ke rasa tak sedap badan je terus buka. Nurse pun tak galakkan berpuasa tapi nurse pesan kalau nak cuba kena alert pada perubahan diri. Ikut pada body awak, kalau awak rasa tak boleh tahan & mudaratkan diri, buka je puasa jangan paksa ya! Tahniah dan semoga dipermudahkan segala urusan 🌼

hampir setiap hari bangun sahur, tp tak berjaya puasa lagi setakat ni.. kalau lapar, mmg saya anggap baby je yg lapar, tak tggu sampai lembik baru nak berbuka sbb masih tak boleh rasa gerakan, jd itu je yg saya guna sebagai tanda baby dah tak tahan.. lagipun sahur dgn berbuka saya mmg jenis tak boleh makan banyak, pernah try jd muntah lg teruk, mmg jenis kena makan sikit2 tp kerap..

2y ago

Sama lah.. Sahur tak pernah miss tapi pukul 8 dah sarapan sebab lapar.. Nak² lagi dah nak masuk 3rd trimester ni.. Lapar saja 😂😂

Buka je sis, jgn jadi mcm saya dari first day smpai sabtu saya still puasa even perut mcm sesuatu like pedih2 sebu gitu, tapi tetap puasa , smpai la esok nya ahad pagi breast saya mcm bengkak sakit n perut berat buat upt pap double line, terus saya berbuka on the spot, hehe, now da 3w 5day kandungan saya, hehe

Saya sekarang pregnant hampir 7 minggu. sehari je tak puasa sebab muntah perut asid. Alhamdulillah hari lain puasa full walaupun lembik sebab lapar. Saya mmg dah dapatkan nasihat doktor. dan laju je doktor kata takde masalah berpuasa. So saya teruskan puasa. Semoga Allah jaga baby kita semua

saya sekarang 13w. saya berpuasa ikut pada ketahanan badan. seminggu puasa saya stop alahan dan mual tapi sebelum stop alahan memang struggle untuk cuba puasa. rezeki saya boleh makan awal pagi sahur. agak agak macam badan lain macam rasa, saya berbuka. sampai hari ni dapat puasa 15 hari.

Sbaiknya posa sis.. posa blh gnti tpi bayi xda gnti.. kita posa kita ok sbab kita org dwsa tpi keadaan bayi dlm prut ssah nak ckp, x minta tpi kesedaran sbgai org tua kita kna ada,Msa preg kna mnum air sckupnya sbab kita rajin kncing.. Kita x lemah sbab kita org dwsa tpi akn mlemahkn baby..

Saya 16w 2 days. Biasanya saya akan muntah awal pagi. Habis semua makanan sahur tu keluar. Dahaga yang amat sepanjang hari. Dahaga pelik. Kelmarin jumpa doc swasta. Doc bagi ubat angin ngan ubat gastrik. Hari ni cuba untuk bertahan sampai berbuka. Setakat ni sempat puasa 2 hari je.

xpuasa pun xpe kalau usia kandungan masih awal.. bawah 12 minggu. walaupun kita rasa kita mampu, risau juga jika kandungan kita xdapat nutrisi yang sepatutnya. lagi² untuk siapa² yang ada alahan tu. puasa boleh diganti.. tapi baby kalau xcukup zat sedih awak nanti..

i tahan brp hari je puasa lpstu mmg kerap lapa and sakit sakit muntah perit tekak niii😭… risau sgt kat kesihatan baby takut jadi ppe.. so saya buka and weekend je saya try puasa since tk buat ape ape kje berat.. btw saya week 12 still muntah and perut kembung