Puasa first trimester

Boleh ka teruskan puasa even rasa lapar sangat, my fil and mil cakap baru dua bulan so kalau boleh puasa penuh. first time saya puasa and not sure nak adapt cmna.

18 Balas

ikut la naluri awk, awk yg pregnant bkn fil bkn mil dan bkn husband awk. jgn nnti jd ssuatu di luar jangkaan, awk yg menyesal, org lain akan cakap DAH TAKDIR . ada takdir yg boleh diubah ada takdir yg memang tak boleh diubah. so up to you. dlm islam pun jika kita bimbang akan keselamatan kandungan @ diri sendiri @ kedua-duanya, kita dibolehkan utk tidak berpuasa dan boleh saja diganti kembali kemudian hari.

Bergantung kpd kemampuan diri awak. Kalau awak rasa tak mampu, jgn paksa diri k. Takut memudaratkan kesihatan awak & baby dalam kandungan. Awak boleh dapatkan nasihat & pandangan dr doktor. Mcm saya (13 weeks), Saya sendiri tak puasa. Tak berani nak ambik risiko. Sbb bdn saya mudah “dehydrated” bila kurang minum air putih & saya rasa nak pitam bila perut kosong dlm tempoh yg lama.

Trismeter 1 xdi galakkan berpuasa sb baby perlukan byk nutrisi utk pembetukkan organ2 dan anggota..mommy kne mkn ubat dgn cara yg btl..sis tnye doc siap2..dye ckp x digalakkan..klo dh 4bln keatas bru blh berpuasa..Alhamdulillah ..sis puasa penuh..20w dh..doc ckp xde mslh..baby sihat..tnye doc dlu ape2..tp bg sis xperlu..nanti ganti puasa beserta fidyah..itu shj😍😘😘

saya baru discharge dari HSAS disebabkan dihadrasi. bila doc tanya macam mana boleh kena dihadrasi, punca sebab dah seminggu yang lepas saya puasa no skip. then doctor inform after this, kalau boleh jangan puasa dulu sebab baru first trimester and first baby. takut baby tak kuat and boleh kena dihadrasi sekali lagi. doakan saya dengan baby kuat ya Aamiin🤲

saya puasa selang seli. kalau tak larat, saya buka je. sekarang dh 36 weeks. ikutkan husband dgn mak ayah memang tak bagi puasa. tapi in law suka banding2kan. em. kalau puasa, kadang rasa pedih ulu hati. nak muntah, so terpaksa buka. first time and anak first. kalau tak berani, better jangan puasa. jangan paksa diri.

Saya cuba juga puasa. Mak saya suruh ajar baby dalam perut puasa. Saya pregnant dah 26 minggu. Pagi okay lagi. Sampai petang je mmg akan rasa macam nak pitam. Terus berbuka. 7 hari ramadhan tetap tak penuh. Jadinya saya buat keputusan tahun depan je puasa. Kesian pula kat baby asyik nendang2 kelaparan.

3y ago

sama lah kita😊

sy skrg 10w tp mmg xbrani puasa.. ptutnya 1st trimester ni la yg pling kna jga btul2 sbb baby tgh nk berkembang, baby perlukan byk nutrisi dr mummy dia.. sian klau awk duk tahan lapar, baby pun akn terasa skali..

xyah ikut ckap org sis. tengok diri sndri. first trimester tu baby tngh perlukan bnyk tenaga utk develop diri dia sndri. jgn nt di sebabkan nak ikut ckap fil and mil baby sis yg mudarat

sy pun first trimester...td ade juga tnya doktor...boleh tk puasa...doktor ckp boleh...tp tk d galakkan...klo nk puasa pun msa malam smpi shur tu kne bnyk bnyk minum air masak......

Jangan paksa diri sis. Ikut kemampuan. Kalau tak mampu buka je la. Kesihatan ibu dgn baby lagi penting. Puasa boleh ganti kesihatan ibu dan baby tak boleh ganti kalau jadi apa apa.