GDM on first time pregnancy 😔

Ada ibu² sini yg gdm jugak tak? Taktau la tapi rasa sedih sgt bila dapat tau gdm. Mungkin juga sebab baru first time mengandung tapi sy sehat dan bmi normal jadi rasa sedih sgt bila dapat tau sy gdm 😔

17 Balas

Sy pun GDM on diet utk 1st pregnancy , mmg control mkn n gula, now BSP sebulan 1x je sbb bacaan gula cantik wpun baru buat 2x BSP utk tentukn keadaan gula dlm bdn smda on diet/ubt/insulin, penat tp ni experience.. Awk kena byk membaca mknn yg boleh kurangkn gula dlm bdn dan buat suku2 separuh.. Don't worry, sometimes ni pembawakan budak n hormon, baby tahu mummy dia manis mcm gula.. Enjoy your pregnancy moment, benda ni normal x memalukan pun

Anak first sy gdm on insulin. Memang penat berulang pergi klinik & hospital. Alhamdulillah baby lahir sihat. Lepas deliver minum air gula balik result keluar takde dah gdm. Ni mengandung anak kedua sama jugak gdm lagi. Semalam misi baru call. Insyaallah saya enjoy je setiap moment. Yang penting anak lahir sihat.

3y ago

yeayyyy..enjoy je moment tu 😊 love that words 🤗

Alhamdulillah saya x sangkut gdm.. Awal2 tu takut jgk klau sangkut sbb mak ada kencing manis... Kakak saya pregnant pon ada gdm...tapi biasa la mengandung ni kan nk mkn mcm2...risau jgk klau sangkut hujung2 ni😁nasib mak saya ada alat check gula dlm darah tu.. Boleh tumpang check gula.. Hehe

thank you semua yg balas 🥺 rasa happy and lega sgt bila ibu² yg baik bagi kata² semangat. appreciate sgt dgn semua nasihat dn kisah² yg dikongsi. semoga kita semua sehat² aja. thank you semua ❤️ in sha Allah sy akn lebih smgat jaga mkan emosi semua tu. kena kuat utk baby ✊

Sis aritu pn down dpt tau gdm masa 24w..buat bsp 1x 2mnggu...jga mkn je..jgn stress2..gdm ni perkara biasa org alami masa mngndung..jgn sedih2..masih ramai ibu di luar sana gdm on diet..ade yg gdm on insulin..Janji jga mkn ye

Sya pun first baby gdm on diet.. Mula2 rsa penat sebab 2mggu sekali kena jumpa doctor.. Enjoy je sis.. Pandai kawal makan minum bacaan okay jer.. Nie la moment dan pengorbanan kita nak jdi seorang ibu... 😉...

Hi jangan risau positif sahaja. Saya pun first mommy ada gdm😅 mula2 down juga tapi tu pengalaman buat kita. Doc cakap normal ada ibu yang senang sangkut sbb hormon. Yang penting jaga makan ok.

masa pregnant anak 1st, sy gdm on diet..doc ckp takleh overdue..bersalin masa 39w6d..hehe..Alhamdulillah, pas bersalin tu dah normal dah..means kencing manis masa pregnant je 😊

sy. sy pun down juga aritu. alhamdullilah skrg da ok. cuma kena tahan nafsu sikit. hehe. berat sy pun skrg baru 46.4 kg.. masa buka buku 46 kg .asyik turun je. tp naik nya kkdg2.

1st baby tkde gdm.. skrg 2nd baby sangkut la pla GDm.. sy awal2 pn dwn sbb da buat mcm2 makan pn suku2 smpai berat drop .. skrg ne tiap bln kena cek Bsp ..tp syukur tk on insulin .