mabuk trimester pertama

ada cara utk kurangkan rasa loya tak mommy? selera makan totally takde.. tak boleh makan nasi.. and tak boleh makan folid acid,, pening sampai tak boleh bangun

37 Balas

mabuk mse mula2 preggy normal sis . mmg akn buat xd slera ap semua . sis boke cube try mkn mknn mcm org pntg . yg jenis kering2 . mkn nasi dgn serunding daging ke serunding ikan bilis ke . atau ikan bakar yg xletk ap2 bahan ke wlau pon xla rse sedp sgt tpi bole lalu sis . sup pon bole mkn tpi bkn sup yg ad rempah ratus . sup kosong tu je sis . ad juga kata try mkn bubur kosong . ubt klau sis nk ambek . xsemstiny wktu pagi . sis bole ambek mse sis da rse nk tido . bole ambek wktu mlm sblm nk tido tu . sy pon xbole mkn ubt wktu lain slain nk dkt tido . sbb akn alami bdn xslesa dn sakit kepala ke perot ke . mudh mudhn prkongsian sy ni dpt mmbntu sis .

5y ago

Alhamdulillah . sy ank prtMa dn kedua pon xd alahan cume xbole makan zincofer je . semua lalu mkn . munth pon ala2 mse awl preggy tu skadr mennjuk kn janin brkembg baik dlm perot tu . mse preggy yg ke 3 la bru nk rse alahan teruk tu smpai trbaring je letih munth2 xbole mkn lapa sgale lg . xd tenaga . uhuhu

Kena cari makanan yg awak bole telan, kadang makanan yg selalu kita makan tu la yg kita tak suka. Sy cuba makan bubur, roti canai alhamdulilah bole telan, yg lain banyak muntah balik. Awak kena try and error. Kalau ada gastrik/pernah ada gastrik jgn makan masam2 lagi buat mual. Yg penting kena isi perut. Kalau tak bole minum plain water, amek air yg ada perisa sikit. Kalau tak tu yg lg pening kepala. Apa2 pun cuba consult dkt doktor dulu ok mommy ☺️

Kalau saya mual, mmg susah nak mkn apa2. Untuk tenaga supaya dpt bekerja & untuk pembesaran janin, saya mkn buah2an. Epal, anggur, limau. Apa2 jenis buah. Sbb nasik sy mmg tak masuk sangat masa mual. Sy mkn buah sikit2 tapi kerap. Then satu tips. Kalau mual, muntahkan jer. Lepas muntah, sllu nya saya akan lebih baik sedikit. Kalau saya tahan mual tu, sakit dada. Lebih baik buang.

Saya pun mcm tu sis trimester prtama makanan asas x boleh makan nasi .cuma bubur .ayam dan makanan laut pn x masuk juga . Cuma saya bnyak makan buah lpastu kalau tgah hari pula makan bubur kosong guna beras wangi untuk elakan lapar lagi2 mommy2 yg berkerja mesti makan nasi lau x nnti cpat lapar..

Sy pun sama sis.. Dri 7 minggu hari tu smpai la skg ni dah 10 minggu.. Mula 9 minggu tu yg makin teruk tiap hari tiap masa nak muntah.. Lps makan je muntah huhu.. Nak keluar pun pikir byk kali sbb hidung sensitif sgt dgn bau2an, thidu bau yg lain2 skit muntah.. Penatt muntah😂

Makan buah, air asam boi atau gula² angin. Saya dalam fasa ni, so far alhamdullilah bile dah tahu ape yg buat saya mual, saya elak. Asid folic tu kalau boleh makan selepas 2 jam minum susu atau masa perut kenyang sbb kalau saya makan perut kosong, mcm ken gastrik 😂 #justsharing ❤

Alahan tak boleh hilang tapi bole berkurang sikit kalau kita makan buah² yg bila gigit kite boleh dengar bite crunchy, mcm buah jambu ke sengkuang, kacang atau mcm² lagi then elakk makan nasi bnyak & benda yg berminya insyallah berkurang sikit seksanye 😂😂

sy 1wek mc mabuk truk ms. 5wek..tp pksa gak mkn utk alas prut.mnm air putih lebih.nnti lama2 akn hilng sdri sis..skrg dah 9wek still ada lg alahan tp xtruk...sbr ye..just enjoy je..mkn buahan..roti ke..bg prut tidak kosong...viT KK bg tetap kena mkn...

Sy pn xbape bole nak mkn nsi.tp sy paksa je.ada masa ok..xtermuntah.ada masa mmg belum habis makan pn da belari nk muntah. mkn nasi pn masih lg rse lapar..cmne la sis xboleh nak makan nasi kan..arghh..moga sis terus kuat💪baby sihat.

Klau sy sis mmg layan je morning sickness tu tpi apa pun kena mkn juga walaupun xda selera.. 😀 sbb akan hilang sndri nnti. Sy dlu start morning sickness wktu 7weeks.. 14weeks ok dh dan Selera membuak2 pula.