Cara kurangkan loya

Hai, saya pregnant 11 minggu, anak pertama. Alahan teruk. Loya, muntah, tak sedap badan, tak selera makan, pening..sepanjang hari, setiap hari. Dah 5-6 minggu macam ni. Ada tak cara nak kurangkan loya & muntah²? Thank you!

8 Balas

Saya alami benda yang sama, dari celik mata sampai tutup mata alahan teruk sgt, 24jam terbaring je, makan muntah minum muntah dari 5week sampai 9week lebih, tergerak hati saya suruh suami belikan buah delima ya Allah alhamdulillah alahan terus berkurang, mual tu ada tp saya dah semakin ok takde muntah2, dah boleh makan sikit, dah boleh minum, dah boleh bangun keluar dari bilik keluar rumah. Cuma petang ke malam je mual2 tu datang tp so far mmg ok. Cubalah, mudah mudahan serasi dgn awak juga.

saya rasa saya tahu. sbb saya muntah teruk dari minggu ke 4 sampai minggu ke 12. saya mintak suami belikan air kelapa fresh. beli kelapa yg dah masak, bukan yg kelapa muda. memang lega la. org kata kelapa tak elok, mitos je tu. saya da refer dgn doc2 kat hospital. diorg kata air kelapa bagi badan segar lagi2 utk ibu yg dok alahan teruk. percaya lah. saya da makin okay lepas minum air kelapa. moga berjaya

saya daripada 6 weeks sampai 12 weeks masih juga alahan teruk.. dah tak kuat badan dah, dah macam zombie saya, muka pucat, nafas semput. saya pergi terus minta doktor masukkan air.. Alhamdulillah.. barulah kurang sikit loya dan mual muntah tu.

Sy da msuk 12 week 6-9week mcm tu sy pun kurang selera mkn.,apa2 mknn pun nampak xsedap,masuk 10w ada ok skit lah,,sabar ya sis nnt masuk 2trim ok la tu,,

Cuba makan tembikai..sy takde muntah tp jenis loya makan tembikai sedap je tekak 😂

Kena makan sikit2. Makan buah. Banyak berehat. Air kena cukup.

saya pon sama.. sampai nk tido pon susah..

try makan benda asam2.