mabuk trimester pertama

ada cara utk kurangkan rasa loya tak mommy? selera makan totally takde.. tak boleh makan nasi.. and tak boleh makan folid acid,, pening sampai tak boleh bangun

37 Balas

Makan buah banyak.. baik makan buah jenis yang berair supaya badan cukup air dan melegakan rasa pening serta mual.. tabahkan diri sendiri, jangan ikutkan sgt perasaan nak muntah.. good luck

sy klau nk ilang loya tekak, sy sllu cari mknn yg manis. tp biasanya manis semulajadi mcm pisang or kurma. kdg2 pg2 loya, trus mkn ubt yg nurse bg pastu kemam je vit c kk bg jgk, kurgla sket loya tu.

5y ago

pisang bagus sbb bg tnga jgk.. tp xleh byk2 sgt tkut smbelit. biasanya klau sy mkn nsi ada lauk yg buat tekak rs lain mcm, lps mkn nsi trus cri pisang cuci tekak 😁 tp kdg2 bgntung jgk kt org lain xjd

Mkn buah buahan dan minum air jus.. Utk tenaga dlm badan. Sy 3bln memang alahan teruk dgn mkanan.. Buah dgn air jus je sy boleh mkn. Skrg Alhamdulillah dah ada selera makan ^_^

Cuba mkn asam tp jngn bnyk, sekadar utk hilangkan rasa loya d tekak je tau, klau mkn bnyk nnti xbaik utk baby sis. Klau sy , msuk usia 3 bulan bru la hilang mabuk. Sabar ye sis

Tambahan air oren sunquick tu pun boleh minum untuk kurangkan rasa mual. Saya buat tak letak gula. Letak dalam 3 sudu 1 cawan. Rasanya ok² la. He he he

Hi sis, di sini ada 8 tips untuk hilangkan loya ketika mengandung. Semoga berguna :) https://my.theasianparent.com/loya-ketika-mengandung

Mkn buah byk2..biasa xlalu sbb bau mkanan tu..sy masa awl2 tu xlalu mkn laki beli tembikai je sbb byk air so ok la xde la kita lembik sgt

sye alahan truk n makan je muntah. Doc sye bg ubat muntah utk pregnant alhamdulillah kurang.. tp kne bgtau doc la.. nama ubat tu veloxin..

5y ago

haah btul.. rse mcm stuck dkt tekak.. tp keluar.. xselesa kan😂

Mkn buah .. memg sy first trimester ape pon xleh bau n mkn. Buah y masam2 jela dpt telan. Tupon xleh lebih sbab nti tkluar blik

Sy da try bnyk. Just try n error.. almost 21w masi morning sickness.... Sabarla. Hrp2 d permudah time bersalin. Amin