Tak makan nasi

Hi mommy🤰 siapa macam saya time pregnant tak lalu nak makan nasi and bila nengok nasi takde selera😭 #firstmom

44 Balas

Sama🤣masa trimester 1..semua benda tak dpt telan..nsib xmasuk hospital..hidup dengan buah watermelon,jambu,air kosong..tu pun main paksa🥲..bau tumisan tak dpt..bau dapur tak dapat..nasib hampir 4bulan tak telan..hilang selera makan ..eii trauma..siksa betul trimester 1..now baru masuk 5bulan..shukur selera makan kembali..macam bela saka🤣dh makan lapar lagi..trimester ke2 enjoy sikit 😍

dlu masa 1st trimester x lalu makan ayam or daging.. selalu nk makan tomyam je.. tu pun beli tomyam sayur je selalu.. skrg dah 2nd trimester dah boleh makan da ayam & daging.. tp lebih prefer makan ikan.. haha.. sis kena try makan makanan yg sis rasa boleh makan.. kalau nasi x leh, cuba makan mee or bihun or kuetiaw.. ehh lepas komen ni tiba² rasa nak makan kuetiaw kungfu pulak ni.. 😅

4w ago

sy 1st trimister pun layan segala jnis tomyam..masakkn pedas...skrg dh msok ke3 kna sntuh pedas sikit seharian kna attack pedih ulu hati..punya truk gastrik😆

sama. bau nasi tu buat tambah loya. lagi² yg baru siap masak. nak tak nak kena makan juga sikit. paling selera kalau makan kue tiaw, lagi² kue tiaw kungfu. laju je. 1st baby semua boleh telan. janji kenyang. 2nd baby manja btl.. masak pun kena pakai mask. bertabah je suami dgn anak. banyak order dan mkn luar utk 1st trimester.

sama sya anak ke-3.. smpai masuk ward 2 minggu lepas.. alhamdulillah minggu ke 12 selera dah ada balik.. tp tadi pergi kk tak naik..tak turun berat.. maintain.. syukur sbb hari tu trun 2 kg.. sya cuba makan bihun. suhun.. nasi xlalu hari tu.. kalau slalu sgt muntah&x makan.. rasa xlarat sgt.. pergi emergency ya.. take care..

Saya anak ke3 pun xlalu makan nasi. Tgk n bau nasi jadi loyer.. Ni da masuk 20 week cuba2 mkn nsi.. Blh makan skit ja. Xblh habis kalau byk. Sbb loya. So byk makan mee, bihun, spageti, laksa dll slain nasi😅

Sama la saya tak boleh makan nasi. Anak first sbelum ni tak teruk sangat pun. Cuma anak second ni nasi tak boleh bau tumis tak boleh 🫠 takde idea dah nak makan apa 🫠 makan je apa mesti muntah jugak

1st trimester dlu tak suka makan nasi..asal makan nasi je muntah2 ,bau nasi baru masak pun loya tekak🤣blh makan biskut kering & milo sahaja.. masuk 2nd trim mmg nasi sehari mkn 2/3 piring🤣

Saya tengah alami skrg. Xlalu tgok nasi. Awal2 pregnant berselera sgt2 sampai berat naik 3kg. Ni masuk 20weeks. Semua bende jadi loya la. Xmakan sehari pon xpe tapi kesian kat baby😭

macam saya ..trimester 1 takleh mkn nasi..pandang pun loya.bila terbayang nasi auto muntah..trimester 2 dh boleh mkn nasi..masuk je trimester 3 ni, dia dtg balik😂😂😂

Sy langsung tk boleh mkn… tgk smua mknan muntah.. berat turun 2kg da… minum air pun muntah.. badan jdi lemah.. smpi muntah rasa pahit.. mkn buah tembikai je.. risau sngt 😫