Selera makan

Nak tanya untuk mommy yang first trimester, korang pernah tak rasa takde selera makan?

15 Balas

sama .tgh alami...alah pd bau2 org tumis lauk,bau nasi,nk mkan nsi tp xbole,loya..bukak grabfood auto rse loya tp mcm nk mkan..mcm sye ikut stuasi,kdng nsi bole telan,kdng xbole...pstu,kdng bole telan bihun,lpastu dh xbole..buah pun mcmtu..kjap bole kjap xbole ..mesti 🤮🤮🤮..hrap 2nd trimester okay lah..skrng bru 9weeks..tp lpas dktr bgi ubt alahan loya/muntah..sye jdi kurg munth..tp klau xmkn ubt tu..cnfirm muntah

saya tengah alami skrng ni.. mulut rasa pahit je.. saya alah pada nasi.. klaw suami beli nasi ayam or nasi berlauk ke.. siap.. confirm 🤮🤮 bila suami ckp order je la food panda.. bila bukak foodpanda.. tngok je gambar trus rasa loya.. bukak ig klaw nmpk posting pasal mknn pon x leh tngok.. rasa nk muntah🥲🥲 tpi klaw mcm mee ke bnda2 lain saya masih boleh mkn.. hope second trimester ok la 🤲🤲

Sy tengah alaminya skrg sis..sy alah pd nasi kalau tengok nasi rsa loya,,perut nk nasi tp xlalu makan..gntikan dgn roti atau mee..kena ikut rentak selera sis,jgn tak makan langsung,selagi boleh kita mkn..kdg2 kalau paksa pn muntah juga..tp bila dlm keadaan lapar sgt bru boleh terima nasi..sabar jela mommies 🥲😫

sama tengah alami makan apa semua xsedap xde rasa..sedih sampai kdang makan menangis sbb saya sorg yg makan hentam ja apa pon bila tau mengandung and genap 9mggu terus xlalu makan..sampai cik somi pon pening bila tgok saya makan dua suap berenti terus sendawa kenyang pastu xlalu dh..😭😭 sedih betol..

1y ago

yeke kesian nyaa tu laaa saya pon sampai dipaksa juga makan xmakan kesian baby plak kan..mau xmau makan jela adeq saya pon pesan makan je xasa pa pon xlalu ke makan je sampai muntah stop tapi xmuntah laa sbb saya ok xmeloya cuma smua makanan jadi pahit kelat macam demam panas plak xde rasa..😓

pernah.. dan tengah lalui.. dengar makanan pun dh loya.. tak makan lapaq.. makan ja nak muntah.. sampai dh tak tau nak makan apa.. buat apa.. sedih jugak kadang.. dgn risau baby.. hermm.. alah pun teruk

Saya pun sama. Tekak kembang jea. Lpas mkn Mesti Rse nk muntah. Tp x muntah. Saya Sedih sbb saya nk mkn. Tp x lalu. Risau jea baby. Saya Lemah rse x bermaya. Perut pun rse kram jea dh 9weeks. 😭

Sama jgk sis. Saya dengar makanan pun rasa nak loya. Saya cuma blh makan fries, pizza..makanan yang kurang rempah. Sy try ambil supplement utk elak loya. Risau baby x ada zat

Sis makan buah2 roti or biskut . Saya skg 10weeks masih alahan lagi . Saya suka mkn pizza . So nanti lama2 okay . Minum air lemon suam dpt kurangkan morning sickness

sama juga mcm awk tengah alami skrg..nak makan tp xda selera..nak telan pun ambil masa lama..mcm skrg sy makan buah ataupun nasi ngn tomyam ja bru ada selera sikit

saya mcm tu..mmg xde selera tp sy paksa jgk makan mybe sbb sy jenis xde alahan..so xdela muntah balik ke apa..cuma jenuh nak telan makanan even xde selera langsung..