senggugut ringan di hujung kehamilan

2hari lg genap 36minggu.. dua 3 hari ni sy rasa sakit perut. Sakit seperti senggugut ringan. Start dari semalam, sakit ni berterusan. Sy xpasti ni ke yg dimaksudkan Braxton Hicks sbb ni kandungan pertama. Adakah ini tanda2 sy akan bersalin dlm masa terdekat ni means 1 2 minggu lg. Kalau ikut due 40week tu 4minggu lg..rasa sakit senggugut ringan dan kerap kencing je buat masa skrg. Lain2 xda mslh.. ada yg boleh kongsi pengalaman.mungkin sama situasi mcm sy. Bersalin masa minggu keberapa? Tq

19 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Pengalaman saya pulak, pecah air ketuban dulu. Lepas tu baru rasa sakit perut mcm senggugut. Bila pegi hospital bukaan 2cm. Nak tggu bukaan ke 10cm ambik masa 15 jam. Masa bukaan 5cm tu, rasa sakit yg teramat sgt. Tak dpt nk bygkan. Dan dekat 7cm lg sakit2 sgt.. hanya Allah je yg tau mcm mana rasa sakit tu. Tp klu sis dh pecah air ketuban walaupun tak sakit kene pegi hospital jugak..

Baca lagi
VIP Member

Yap.. sy before ni pun slalu rs sengugut ringan dri 35w, bila masuk 36w, ada keluar lendir berdarah, bila check d kkia, doktor ckp dh ada bukaan 2cm, trus dktr srh hntr diri ke hospital.. the next day bru start rs sengugut yg teruk, bila check, dh ada bukaan 5cm, trus masuk bilik bersalin.. skrg tgh berpantang 1bulan sdh ☺️☺️

Baca lagi

Ye betulla tu.. Mula2 akan rasa senggugut ringan.. Saya baru semalam melahirkan anak yg pertama. Saya rasa senggugut ringan masa buka 2cm.. Buka 5cm, contraction makin teruk macam rasa nyawa hujung tanduk je.. Huhu alhamdulillah dri 5cm ke 10cm ambil masa 2 jam sahaja ..

3y ago

Kak masa sakit sengugut ringan tu baby aktif ka gerak dan mengeras? Sya rasa mcm tu oh skarang, rsau pun ada

Hi sis. Sis better pergi cek di hospital. Saye 37weeks. Rase sakit jugak mcm sengugut cuma tak kerap. Tp saye pergi jugak cek. Bila doktor cek dah buka 2cm.

me too sama. kalau sakit kerap and turun tanda, kena terus g hospital. i pun baru masuk 36 weeks semalam, tunggu masa je. semoga dipermudahkan for us😌

Sama la dh 36 minggu. Alhamdulillah, x rasa lagi sakit senggugut cuma perut menegang. Harap kita dipermudahkan. Musim covid 19 ni biar rede dulu

nak tye kalau keluar berserta lendir drh tu byk ke sikit je? ni pengalaman pertama sy. sy dah 37week.. blum ada tanda sakit apa2

3y ago

Sya kluar lendir dn darah, pegi hosp bukaan bru 1cm. Suru balik rumah,mlamnya sakit contraction tpi still bole tahan smpai pagi. Nak tggu sakit betul2 baru g hospital lagi, tkut disuruh balik ruma kalau bawah 3cm 😖

Saya pun sama. Sekarang sudah 35minggu. Adakah itu tanda nk bersalin dlm waktu terdekat or braxton hicks saja ya?

3y ago

Sy rasa Braxton Hicks kot. Sbb Harini dah xrasa sakit tu. Dtg rasa sakit pg td,pastu xsakit dh.

Saya 34 minggu 6 hari pun dah rasa macam tu.. risau jugak kalau baby nk keluar skrang.. dengan keadaan skrang ni 🥺

VIP Member

Saya pun rasa mcm tu.. Mak saya kata tu mcm kontraksi palsu juga. Nnti bila dah dekat nk bersalin lagi kuat rasa dia.

3y ago

Start haritu 34 minggu.. Sakit mcm senggugut tapi tak kuat sgt.. Dtg mcm 2 3 kali je.. Skrg dah 35 minggu.. Bila dtg sakit tu rasa mcm pnjg sikit dan rasa lebih kuat.. Sama juga kejap2 sakit tapi mcm byk kali juga rasa.. Pastu terus hilang.. Esok2 pula dtg balik sakit mcm tu lagi..