Confused (dapat makan ubat lactulose masa preggy tak)

23weeks, kerap sembelit..sampaikn keluar buasir..pernah tanya Nurse KK dan Doctor clinic luar, dua2 bg jwpan yg berbeza, Dr kata boleh,Nurse kata tak...sape prnh ada masalah yg sama? bole bg saranan..

1 Balas

Kalau dh trimester kedua ok je syrup lactulose. Kalau trimester pertama atau jenis kandungan tak kuat better elakkan la sbb boleh stimulate keguguran. Cuba cara lain, tmbah fiber intake dan air, kena buat tu dlu. Sy pn smpai jd buasir jugak. Tukar cara diet insyaAllah jd