Pil zincofer

Nak tanya ubat zincofer yg kk bg ada sapa2 mkn x?? Memang dia pening sgt2 dan muntah ker?? Kalau tak boleh makan nak ganti dengan ubat apa yer??appoinment lambat lagi nk tanya nurse pn..

25 Balas

Nurse suggest makan sebelum tido. Kena dapatkan nasihat doc kalau nak tukar jenis ubat. Saya dulu makan zincofer lepas tu tukar ke iberet baru rasa ok. Tu pon iberet ada juga rasa effect kat saya, pedih hulu hati (tapi sekejap ja) maybe kan perut kosong time makan tu.

Sy makan je,awak blh x ambik ubat tuh,tapi awak kena ambik bhn yg boleh mnambah kuantiti darah awak,makanlah buah delima,kurma,sayur bayam merah,sawi,kerang,hati lembu atau limpa...limpa bileh banyakan darah,sy sdiri amalkan,skrg sy minum minyak klapa dara,susu HL,

5y ago

Sy try makan iberet xda bau kuat samgat

Saya pun makan zincofer, mula mula tu memang muntah. Takdan 5minit pun. Tapi lepas nurse ajar cara makan, baru laa okay. Kena ambil 2jam lepas makan lepastu terus tidur. Alhamdulillah dari 5minggu preg sampai laa 20minggu still lagi consume zincofer

5y ago

aah sama mcm saya.. nurse bgtu makan ubat sejam or 2 jam slpas makan dan lepastu,tidur.. Alhamdulillah okey smpi skrg

Kalau x sesuai ubt yg kk bagi sis pegi farmasi Cari ubat new obimin untuk ibu mengandung.. dya all in one.. Saya mkn ubat tu alhamdulillah x dak kesan apa2,, saya x leh makan ubat yg kk bgi.. bila mkn jadi pening..

5y ago

Betul...mkn iberet...saya zincofer mmg muntah..nurse suruh ambik iberet sbb dia lagi kuat sikit dari obimin

Sy mkn sbelum nk tido pon still bngun utk muntah.. Rasa loya + pening.. Da lma skip ubat tu.. N try balik pon sama je.. So kne tukar ubat lain la

Sama mcm saya sis. Last last doc suruh continue makan obimin je. Sis pergi je kk cakap kt nurse tak boleh telan. Tak perlu tgu next appointment.

Saya pernah makan. Mula2 makan sy mcm migrain jugak. Sekarang mintak KK tukar kepada obimin. Alhamdulillah, xde dh rasa migrain tu.

Mkn time nk tdo... Sy pun pening2 loya telan yg tu klu siang hari.. Tp tetap mkn jugak smpai dah 7 bln pun xpnh mnta tukar ubat lain.

5y ago

Sy tukar iberet... Alhamdulillah ok...hb pn cntik 13

Ha'a mmg ada org tak blh mkn. Sy mkn jadi pening sampai tehuyung hayang. Sy ganti Iberet.. Beli sendiri. Satu lg blh cuba sangobion.

5y ago

sama la. saya makan iberet tapi kk yang bagi. yeke dos dia tinggi 😅 hb saya dari 13 turun 11.7>11.3>11.0. patut la lepas doc tukar ubat saya ke iberet, terus naik dari 11.0 ke 12.3 ☺

Aah sama sy sis... Smpai xlarat 1 bdn dan rasa lemah j... Ni mkn asid folic j sy telan..ubat kk bagi letk tepi😅