Hai mummy2..tumpang tanya

1. Apa tanda2 kita betul2 nk b’salin.? 2. Contraction 2 rase die mcm mane.?sbb perut kerap mengeras..ada masa mengeras xselesa je ada masa mengeras sakit geli2 tp sekejap je(n jrg b’laku)..sy ni jenis tahan sakit so kdg2 xtaw 2 mengeras sbb sakit or sbb xselesa je..so blh xbgtaw detail sakit contraction 2 mcm mane.? 3. Mcm mane nk kurangkn keputihan.?dah cbe ubat doctor btahan 2-3minggu je pas2 dtg balik..kdg2 warna putih,ada masa warna kuning ketul2..xada bau tp kdg2 gatal.. 4. Ada org ckp kne mkn minyak kelapa dara utk bg baby xb’kerak n at the same time mcm sebagai plincir utk beranak nnt..betul ke.? 5. Nk mintak tips supaya xkoyak time beranak.?& tips senang beranak.. Thanks in advance..Btw sy dah 35weeks & 1st baby..nk tanya n minta tips2 mummy2 dkt sini..sorry bahasa campur2 sikit..

1 Balas

Setiap org lain tanda bersalin.macam saya tiada darah tiada pecah air ketuban tapi ada contraction..dr pecah waterbag at 7cm.. contraction mmg ada..download app tu..click gambar baru nampak..banyak membantu saya masa contraction..bagi saya,contraction tu rasa macam sakit perut nak berak tapi bila pergi toilet nothing hppn..sakit dia macam ombak..datang pergi datang pergi.. untuk keputihan,awak try makan greek yogurt..cuci setiap kali pergi toilet,maksudnya jangan main simbah dengan air je..guna tangan cuci bersih2..saya cuci guna air suam sebab bila saya cuci guna air sejuk makin menjadi dia..entah la..maybe its just me..after cuci, lap dap2..kalau boleh jangan pakai panties..masa saya mengandung most of the time i bogel dalam bilik sebab 1.panas 2.nak biar angin keringkan miss v.

5y ago

Orait..thanks..nnt sy cbe mkn greek yogurt..& jrg pakai panties..pakai if keluar je dgn panty liner..dkt rumah pakai kain batik je..pnah cuba cuci dgn air suam + garam sikit..hilang gatal sekejap je tp keputihan still ada