Tanda nak bersalin

Nk tanya mommy2 yg dh beranak, mcm mana nk bezakan false contraction dgb contraction betul? Sejak semlm(isnin) sy kerap rasa perut mengeras yg kerap. Mula2 sejam sekali, pastu 20minit sekali. Kalau kata time tu sy tgh mengiring n mengeras, kalau sy nk begerak perut jd sakit sgt. Kena tunggu dia lembut baru lah boleh gerak n itu pun mkn masa nk dkt seminit. Kdg ade juga sy rasa sakit perut mcm period pain. N malam td pun perut mengeras smpai sy terjaga sekejap. Tp kerap smpai lah subuh ni. Ni tanda2 nk bersalin dh ke? Sy bru 33minggu

5 Balas

Hai awak. false contractions biasanya dtg irregular timing and tak progressive. kalau awak rehat, dia hilang. kalau true contractions awak akan perasan sakit dtg makin kerap, even rehat ke apa semua sakit & progressive makin lama makin sakit.

2y ago

sy tgh rehat je masa tu. boleh ckp minggu ni sy mmg x bnyk buat kerja.. hanya baring mengiring je itu pun mengeras

hi mommy. weeks 33 masih awal utk labor. kemungkinan braxton hicks tapi kalau turun tanda macam pecah ketuban atau turun lendir bercampur darah mommy boleh terus ke hospital eh ❤

mengeras mayb dah sempit ruang kat dlm tu.. ssh bb nk nak main dlm tu lh kot 😂.. relax2 je.. 33w ni awal nti paksa bersalin bb kena tahan juga.. sbb blom matang lgi.. berdoa jelh..

2y ago

itulah tu. nk gi hospital pun fikir bnyk kali japgi tk pasal2 kena tahan kn

contraction betul datang kerap & sakit sgt. kalo nak kepastian download je app contraction timer. nanti app tu alert kalo da kena pegi hospital.

sedang mengalami benda yg sama ..sekali dia mengeras sakit x leh bincang...tp bila rilex2 dia ok..harap besalin ckp bln...aminn