pap smear

Sallam mommy semua,saya isnin nak buat pap smear first time,siapa yang dah pernah buat? Sakit tak?? Mcm takut plk .. Saya buat ini skrg baby umur 3 bulan.

30 Balas

Sy dah 2x jalani pap smear..baru2 ini sbab ada tompok brownish worry kandungan ada masalah..1st time doc masuk yg besi pya kira ok bg sy cuma rasa sejuk2 bila masuk dalam then 2nd time jenis plastik pula, yg itu ada rasa sakit sikit. Tapi depends jg ikut badan masing2. Cuma jangan takut anggap saja sbg experience

kena relaxkan muscle. tapi terpulang dekat doc yg buat. saya buat kat kk semuanya rasa ngilu. siap terkepit2. masa first time buat kat clinic private sebab ada promo screening. tak rasa pun bila dia masukkan alat tu

sis umur brpa ?? sy last buat 4tahun lpas tp thun ni nak buat pap smear tak leh sbb krjaan skg hnya mnssarkan umur 30thun ke atas shja ... 20thun ke bwh klau ada kes2 tertentu je blh wt tu pon atas kbnran dokter ..

4y ago

Umur 32 .sbb lambat dpt anak.ni anak first,pas bersalin kene buat kan hehehe..

Tak sakit. Yg penting jgn kemut msa nurse cucuk muncung itik. Kalau kemut mmg dinding vagina sakit tp xda la sakit mana. Tarik nafas elak fikir dorg nak masukan muncung itik utk elakkan mengemut😂

4y ago

Oh mcm tu..tq sis da sharing

Dalam masa setahun stengah ni je dah kene hampir 10 kali😂😂depends orang yang buat. Lembut dia buat,tak sakit..dapat doc ganazz,sakit la sikit..sikit jela..

4y ago

Ni sy kene mulut itik tu. Tp doc kate sama ngn papsmear proses dia😁

Dah 3 kali buat. Tengok keadaan sis. Pap smear tu xsakit. Sbb dia calit sikit je kita punya kat dalam tu. Yg sakit tu masuk speculum tu je.

sblum ni pernah buat tp time tu x pregnant lg .. lps buat terus basah spender darah kelua.. after 2days ad tompok2 kecik.. x sure normal ke x

4y ago

mgkin atas org jgk kot .. sbb mmber sy kata dy buat x da apa pon..

Tak sakit, tapi rasa tak selesa masa doktor nak bukak guna 'mulut itik' tu. Tapi sekejap je, yang penting kena rileks kan muscle...

Sya da buat dr ank pertama dan akn buT lg bila ank yg kck ni berumur 6 bln ... relax ja dia buat kjap ja x lama n x sakit

Wajib buat ke sis? Kalau hantar mak or kakak saya pi hospital ka klinik ka dorang tk de pun ckp untuk buat ujian ni 😅

4y ago

Wajib selepas bersalin sis,utk kebaikan kita juga.memcegah lbh baik dripda memgubati kan kan hehe😀