perut kembung

Mommy semua,macam mana nak atasi perut kembung pada baby ek?baby baru umur 2 minggu .. Cian dia huhuhu #anakfirst

perut kembung
135 Balas

Lps mandi sapu minyak telon & urut2 sikit.. tp pastikan pusat dia dah betul kering bru blh sapu & urut dkt bhgian pusat tu..kalau tak, just sapu area perut, belakang badan, tapak kaki, then seluruh kaki smbil urut2 sikit spye minyak serap ke sendi2..Sy guna telon bebiku. Yuyi tu beegantung pd sensitif kulit bayi. Anak sulung sy alergik pakaj yuyi.. hehe.. tp telon in sha allah apa2 brand pun in sha allah ok.. barut wajib pakai.. mcm anak sulung dlu smpai umur 3 bulan sy pkai kan barut. Senang kata smpai barut dah x muat. Hihi. Tuam perut slalu bila kembung..mcm sy tuam guna bunjut herba tu.. alhamdulillah.. bab2 sendawakan tu kadang2 bayi agak payah sikit sbb ambil masa..kadang x sendawa.. tp akan sedu sedan lar dia.. tp kalau dia berak or kentut tu alhamdulillah.. mcm anak kedua sy ni pun dah 17hari umur dia.. sendawa mmg susah tp kentut dia sgt champion.. hihi..

4w ago

Alhamdulillah tak ada pula.. sebab sy tak letak dalam keadaan baring flat terus..sy akan pangku/letak dalam rocker skejap..

sy baby kembung perut + sembelit 6hari tak berak.. lepas kakak sy bgtaw.. sy beli balm T rub tasneem harga mmg mahal tp sy tawakal je.. semalam sy urut 3x jgk.. pagi td.. kiranya hari ke 7.. baby kentut2 busuk giler bau mcm org dewasa.. pastu tgok die meneran merah2 muke die.. try bukak pampers n bukak barut bg die senang meneran.. Mula2 nmpk najis die keras.. kesian die.. pastu sy cuci n tukar pampers tgok meneran lg.. to sy tak tape pampers sy bukak je sapu lagi balm T rub tu.. urut2 perut die tapak kaki.. keluar selambak.. penuh 1 pampers dari depan sampai keblakang.. pastu dh cuci tukar lagi.. pagi ni smpai 4 pampers sy tukar semua penuh ya.. alhamdulillah syukur baby dh berak.. #bf+formula lactogen #babybaru18hari

2y ago

formula lactogen ni mmg macam tu . orang cakap antara dua je . baby akan cirut birit atau sembelit . tu je .

sme dgn sy...bru 2 minggu tp msih kmbung perut...cara pemaknn kite pn perlu tgk jgk,time mkn nasi pn xblh lmbt2 jgn biar perut kosong...cara susu kn baby pn kne tgk...bile baBy berak je tukar lmpin tuam blik perut die sapu minyak perut dgn bdn blkg,betis dgn tapak kaki,sendawakn baby dgn tepukn blkg atau usap blkg baby ikut arah lawan jam..klw ade sirih lg elok cikit kmbung die..lps mndi lps tuam perut pnskn cikit daun sirih lps tu pki kn sekali dgn barut die...biarkn je...buat senaman pd baby utk lpskn angin dlm perut...maaf klw ade x setuju🙏🙏 sekadar perkongsian..tp bak kate org2 tua,2minggu nk sebln mmg perut baby akn meragam sb nk sesuaikn diri dgn susu kite...hrp dpt mmbntu ye🙏☺️

harap sis bersabar ye. nasihat yang semua bagitahu dekat komen sis buat je. sebulan kebawah memang fasa baby senang dapat kembung 😭 rajinkan sendawa dia sis. even sejam kena tunggu. awak kuat ye sis. saya tahu sebb dah rasa. koyakk cukkk. nasib omeyy. naik sebulan lebih, anak dah pandai kentut, lega dah. anak saya jarang perut kembung. jangan skip sendawakan dia jangan skip letak minyak bagi mandi ngan air suam tuam2 perut dia lepas mandi 💪 stay strong sis

Lepas menyusu sendawa kan dulu baru bagi baring. Kalau baby ada sendawa,takkan kembung perut. Urut dari pinggang belakang secara menaik. Pelan2 je. Kejap lagi eeeerr baby sendawa dah. Baru bagi baring. Tangan kiri pegang dagu baby,tangan kanan urut menaik di belakang baby. Baby sya tak pernah perut kembung dari baby,sebab kena sendawa kan dulu. Dan habis mandi sapu minya telon di ubun2,perut,lutut,tapak kaki. Alhamdullilah selesa baby.

2y ago

Entah lah sis. Anak aku tak pernah kembung perut. Dia makan dari baby duduk. Minum susu kasih buang angin. Sya selalu sapu Aowallet minyak tu kat badan dia.

Rajinkan burp slps baby susu, lepas mandi sapuakn minyak telon/ yu yee/bayini mustika kat perut dan ubun2 kepala, sentiasa urut2 kan perut, kalau perut baby lembik oklah tu tak kembung. Jangan terdedah angin direct (kipas angin) klu angin kuat pakaikan topi. Cara mandi baby kena dari kaki dulu, baru naik ke kepala ikut cara Nabi. Sambil urut2 perut baby tu bacakan selawat. InsyaAllah..

kalau mcm anak sy, masa lahir ada mild eczema so dia allergic minyak panas. so sy x guna langsung minyak panas smpai skrg da 8 bulan..sapu setitik je kat tapak kaki. apa sy buat, pakaikan baby stokin, kerap massage perut (ada teknik dia sis blh tengok ytube/google), belakang badan, kaki (especially betis & tapak kaki), sendawakan everytime lepas susu. kalau x sendawa tu yg jd punca tu. pastu kalau blh elakkan terdedah sgt dgn kipas angin/aircond. petua org tua, tutup kepala/ubun2 biar angin x masuk..kita pon ikut je la..

biasanya selepas menyusu sendawa kan baby..lepas mandikan bby urut Bdn bby..sapu bby oil satu bdn..sapu minyak yuyi di tapak kaki dan usap di perut bby..in Shaa Allah.. petua sy selama ni..anak sulung pun da 15tahun..xlama lg dpt bby no6☺️☺️ moga bermanfaat buat sis☺️

👉 *Tummy Time* 🌸Bertindak seperti minyak Telon 🌸Membuang angin dalam perut 🌸Bantu melegakan perut sebu 🌸Bantu melegakan kembung perut Cara guna: 👉Sapu pada perut & tapak kaki Balm ini membantu anak yang mengalami masalah perut seperti kembung, sembelit, cirit birit. 100% Essentials oils😍 Tambahan bahan: 🍄Ginger 🍄Peppermint 🍄Junipers 🍄Fennel 🍄Lemongrass 🍄Anise 🍄Patchouli 🍄Tangerine 🍄Lavender Berat: 18 gram Rm49

2y ago

mcm mne nk oder nie

sapukan minyak yuyi cap lemon kt bhgian perut dia, dada, belakang dia smpai kt bhgian buntuk dia. tapak kaki, lutut, siku dia. belakang leher dan kepala dia. jgn letak byk letak sikit. setiap kali lepas mandi mesti letak. klu tukar pampers hnya letak kt perut dia kaki, lutut, dan kepala sja. setiap kali tukar pampers.