czer or normal ???

Yg mna lebih sakit?? Ibu2 yg ada pengalaman dlm dua hal ni tlong dlu sya ?.. sya blum ada pengalaman langsung ni Sya rsa mungkin czer yg x sakit sbb x rsa sakit nak branak + x perlu sibuk meneran sambil kesakitan.. btl ka ?

33 Balas

Bg sy..ada pro n con..kalau bersalin czer, sakit bila habis bius, musim PKP lagi suami tak boleh nak tlg kita, nak tukar pad, angkat anak..yess..mmg senang czer tak sakit..tp after operation tu, nak uruskan seorg diri sgt susah..bagi sy, sbb sy sudah tengok katil depan saya, katil 3 czer, a bit difficult nak uruskan diri sendiri dgn baby, katil 4, normal..yess mmg sakit sblm nak lahir tp lepas lahirkan anak, dia kuar dari bilik bersalin with her smile..and the czer one, out from OT room with tears..tp apa2 pun terpulang pada ibu ya..ni apa yg saya nampak..czer, nak lahirkan anak mmg tak sakit, abeh bius amat sakit, mana anak nangis lg nk susu..nurse kalau ada boleh bantu, kalau nurse tak de?mmg tak larat bangon, dgn tiub kencing lagi..normal mmg sgt2 sakit sbb contraction tp after that dia lega sbb tak terlalu sakit sgt mcm czer, senang uruskan anak dan diri sendiri..ni just my personal opinion..bukan takot atau apa ya..just personal opinion only..😊

Kl takde mslh lbh baik normal je..skt d'awal time bukaan&meneran je..lpstu tak skt lg..lbh2 klau takde jahit kat miss v..bisa lgs cergas la😅😅kl czar mmng btul tak rsa bukaan&meneran tp lpstu skt smpi bila2 ank dh besar pon blm lg kita mesti extra bersihkn slalu&cek jahitn tu tkt kluaq nanah ke or koyak balik..hmmm smua tu pilihan kl elok je blh lahir normal sy srnkn normal jer..tp kl ad problem ke br la kita ambl pilihn tuk czar..

Saya dua2 czer...czer first sbab bby melintang...second sbab jalan xbukak...tp pengalaman sya czer...cuma jaga bersih tmpat czer....jalan pon sama je slow2...pegang perut...kene bnyak gerak dlm spital...misi akan bising...tkot drh xjalan dlm bdn kita kalau asik tido...sakit tu dalam 3 hari mcm tu je sbab bekas toreh...lepas2 tu kebas je laa perut tu...kena sentiasa keringkan...

4y ago

skarang uk sya dah 33 minggu dan baby sya masih melintang lagi, takut juga kena caesar.. Sebab macam2 org cakap pasal caesar. 😟

Dua2 sakit , caeser lagi kena pandai jaga kalau x perot boroi , jahitan boleh terbukak , bernanah lagi . Nak bangun dri katil x yah ckplah sakit ya ampun , bila bersin dgn gelak rasa nak terburai perot ni . Tu x sakit kalau dah ad tarikh utk operate , sy ni emergncy caeser , rasa sakit bila bawah dah bukak 4cm last2 masuk dewan bedah sbb tkt baby lemas .

Ank 1 st normal,2 ND n 3rd czer..masing2 ade Pro and cons..normal pun xsame kesakitn setiap sorang tu.normal sebelum bersalin RS sakit.czer pun xsame kesakitn ank 2nd n 3rd..klu da byk Kali czer lg tinggi risk ..czer sakit dia lepas operation bile batuk n bersin.rs nk terkoyak isi perut..n lepas bersalin ambil Ms utk baik tempat Luka

Saya ditakdirkan bersalin czer atas saranan doc sbb precious baby. Umur 35thn baru dpt 1st baby. Tak pernah lagi normal. Cuma pengalaman keguguran yg complete miscarriage dgn kena cuci d&c, complete lebih cpt sihat. Setiap org perjalanan berbeza. Yang penting ibu dan anak selamat. Mintaklah yang baik2. Moga yang terbaik buat kita

sy bersalin normal, ramai ibu2 yg czer lebih prefer normal sbb senang jaga luka, adik kakak sy ramai yg czer first,second child normal, mereka lebih prefer normal.. susah katanya nak jaga luka czer, dan trbatas nak lakukan prgerakan.. jgn mintak czer ye mommy melainkan doc sarankan czer, then u can go with czer okay.. :)

4y ago

Okey sis.. doa kn kesehatan bby sya ya sis 😇

Kawan saya czer, dia cakap letih nak menahan sakit czer. Kalau normal koyak pun seminggu dah elok, czer? Makan dua tahun. Ikut lah. Bersalin dua2 cara sakit. Lebih baik normal, elakkan czer. Sekarang ye fikir senang tak sakit meneran, nikmat meneran tu kene alami. Sakit normal sekejab je sis. Berbanding czer.

Better bersalin normal sis...😁😁 sakit skjp sja 1mnggu bleh sdh gerak kesana kesini...czer paling lma sembuh...berbulan...bertahun bru bruu sembuh btl2...efek ubt bius d pinggang bertahun terasa...bersyukur laa dpt bersalin normal..sy sdh merasa dua2...bersalin normal dan czer...😁😁

Lepas Czer susah nak bergerak , uruskan diri n angkat anak terasa sakit. Czer juga kena jaga dan keringkan betul betul. Kalau normal mmg sakit selepas bersalin tapi boleh tahan lagi, bergerak okay ,jaga baby , pergi toilet , duduk bangun okay 😊 cuma kena jaga kebersihan bawah tu jelah.