Sakit pinggang

Hai mommys sekalian..sya nk tnya sya tngah pregnant 5 bulan normal ka sakit pinggang ni? Bukan apa rsa sakit sngat ni…sbb sya ingat sakit pinggang ni maybe masa 8/9 bulan…ni rasa mcm x boleh buat apa langsung ni rsa mcm buat terok pulak..bgaitau doc msa check up diorang rsa mcm normal ja mcm x layan sngat..normal ka? #pleasehelp #First_Baby

8 Balas

saya pun sama baru 5 bulan dah sakit sgt pinggang pinggul celah kelengkang , lebih lagi kalau banyak duduk bersila.. mungkin faktor berat bdn juga sbb sy obesiti, baby dlm perut pun makin berat .. dlu first baby trimester ke 3 baru rasa , skrg 2nd ni cpt skit dh lenguh2

awak saya 5bulan.. mungkin awak 2minggu saya selalu sakit kerap makan sekarang.. dah kenyang pun tetap sakit.. last saya minum air suam2 rasa lega sikit.. skrg lagi teruk sejam skli kena mkn 😓😓😓perut saya rasa tegang sangat dh sya kurus 😭

Sama saya pun first mom dh 5 bulan start sakit pinggang and celah kangkang. Pastu kalau duduk lama sgt sakit pinggul pula. Byk ye dugaan org mengandung. Semoga kita semua kuat.

hari tu saya tanya nurse masa checkup, kalau sakit pinggang ni ada 2 sebab, 1 sebab kencing kotor dan yang ke 2 sebab baby nak membersar. so it’s normal.

saya pun skrg 5 bulan sakit sgt pingang ni lagi2 mcm ada yg menyucuk punggung ni bila berjalan, jalan pun dh rasa kenkang je hehe

jaga posture, banyakkan stretching. badan dah berat, memang akan beban ke pinggang.

3mo ago

ok

sya alami benda yg sama dan doc bgtahu normal

normal. postur kena jaga.