ibu mengandung xbole makan byk

Ye ke ibu mengandung kalau makan banyak nnt anak besar? Kesian tgk adik ipar tgh preggy kena bising dgn mak sbb slalu makan byk. Katanya nnt anak tu besar,org nya kecik je.. opinions mommy2 smua?

31 Balas

Saya memang jenis makan banyak dari sebelum pregnant. Dah pregnant lagiiii makan banyak sampai semua orang tegur saya selera sangat. Tambah2 takde alahan pape dari awal. Berat naik almost 20kg dah dari berat sebelum pregnant. Dulu 48kg now 66kg. 2 kali kena check bp selang sehari. Tapi tiap kali scan, baby saya okay je tak besar pun. Normal ikut umur dia. So makan jelah selagi boleh makan 😂 yg penting sihat tak sangkut gdm apa semua 🤗

Entah.. xtau pulak.. makan jela.. cuma ibu mengandung ni kena makan sikit2 tp kerap.. kalau makan banyak sekaligus nnti kena sakit dada, pedih hulu hati, dah susah nk buat kerja, ssah nk tido malam.. makan je sis, banyak2 tapi kerap.. makan la 6 pinggan sehari pun xpe...

Adeyyy.. Kesian la ibu mengandung.. Nti berpantang pun akan keluar perkataan yg sama, pantang xleh mkn byk2 nti rahim kembang n sbgainya.. Tu xtmsuk minum air byk xboleh lg.. Boleh je nk mkn, bukan ada effect baby pn slagi ibu tu mkn bnda bkhasiat 😪

Pregnant bukan alasan mkn utk 2 org. Kena control portion.. Mkn sikit tp kerap. Kalau berat naik mendadak nti lg payah. Kena check gula bagai, kena gdm ke. Lepas bersalin pun nti payah nak turun klu tak jaga makan.

Saya masuk 20weeks makin berselera. .Lagi2 nasi lemak.. Suka betul.. Makan pagi petang siang malam pun tak pea.. 😍 selagi boleh makan, kita makan jea.. Nanti dh nk dekat bersalin nak makan apapun tak lalu.. Hihi

Boleh mkn banyak, tp pandai2 pilih makanan. Control makanan junk food takut kne kencing manis n darah tinggi. Yang paling bagus ambil makanan secara sederhana tapi kerap. Sebab org pregnant ni mmg memanjang lapar.

Nama pun org mengandung.. buat apa nk sekat kalou dah berselera bg j la mkn.. nanti dlm pantang tx blh dah nk melantak byk2 lg.. saya lg penghujung lg kuat mkn.. lantak la apa org nk ckp.. yg bawa Kita bukan diorg

4y ago

Pekak lan telinga j.. yg penting Kita happy

Makan jek la slgi boleh . Nanti lepas bersalin da kena pantang . Tak dapat makan . Mcm sy 2jam skli mmg melantak . Janji anak tak lapar . Tapi kadang kadang mak anak ni yg lebih lebih nak pelahap . 😅

Makan je ape yg dia nk mkn. Byk ke sikit ke kalau bby nk besar tu besar jugak. Kalau x mkn nnti lg kesian kt bby xckup zat. Mak dia mkn tuk 2org bukan tuk sorg. Risiko bby besar bila ibu ada kencing manis.

Saya pernah kena macam ni jugak. Sampai bila rasa nak makan apa2 pun kena makan sorok2..makan jelah..waktu pregnant ni rasa nak makan dia tak sama macam waktu tak pregnant