tertanya tanya

Adakah salah 1 faktor berat badan ibu naik disebabkan berat dlm kandungan & juga pemakanan? Kalau kite makan dlm kuantiti yg sama sperti sblm pregnant, berat mstilah naik sdkit shj @pun maintan shj..bukan ape, doktor ckp kne control mkn tpi sy mkn pn xde lah byk..kuantiti sikit je mcm biasa tpi berat naik mndadak..kdng bile mkn sikit suami marah sbb nnti bby xckup zat n tkut bby kecik nnt..abis klau mkn byk doktor plk bising, mcm mne tu ? Sy pn tgok cermin pipi mkin naik mmbolat..suami ckp xapa sbb tgh pregnant.. kite pn jdi brbelah bhagi nk mkn byk or sikit ?

1 Balas

Makan macam biasa. Normal masa mengandung berat naik tapi kalau naik mendadak tu akan dipantau. Faktor berat badan naik ni air ketuban + baby, tapi kalau yang naik teruk tu mungkin tak jaga pemakanan. Maksudnya makan fast food la, air manis la. Banyakkan makan makanan berkhasiat, makanan sebenar. Ini kira pemahaman mudah saya la.