ibu mengandung xbole makan byk

Ye ke ibu mengandung kalau makan banyak nnt anak besar? Kesian tgk adik ipar tgh preggy kena bising dgn mak sbb slalu makan byk. Katanya nnt anak tu besar,org nya kecik je.. opinions mommy2 smua?

31 Balas

sy mkn je.. sebulan naik 3.4kg doc tkt ada kencing manis.. soh minum air gula 2 kali. tp negatif xda pn. so dia dah xheran sy naik tiap2 bulan..mmg tgh berselera nk bt cm ner. 😅

Sye ingt mkn byk padat. .😅. .xde ape la. .kalo bby nk shat n mmbsar. .mmbsar jgk dye. .mkn slgi bole mommy. .heheh. .jgn mcm sye. .mcm2 nk mkn. .tp mkn skit. .prt padatt. Henej

Ibu mengandung la kena makan banyak.... Sbb anak kongsi zat yg ibu makan.... Melainkan adik ipar awak ada gdm.. Memang kena on diet la... Sbb baby akan besaq

Sya makan 1hari 4x.Tapi makan suku2 separuh sebab ibu mengandung kan senang lapar,Makan sikit2 je,nasi sikit sayur banyak. Ikut cadangan diettic tu hari..

Boleh ja. Sy selagi ada selera mkn memang mkn tak ingat dunia sbab bkn slalu ada selera mkn. Bila morning sickness dtg. Nak mkn pun paksa2 ja asal ada tenaga.

4y ago

Btul. Bila dah morning sickness..nk makan apa pun xlalu..smpai lembik jd nya.. 🤧

tak laa sy berat nik 16kg 😂 tp bby 2.6kg je.. sy yg dpt lemk bkn baby.. ingt baby besar.. tp bhyanya beraylt naik byk ni kne minum air gula

4y ago

Sy plak naik berat 10kg..baby 3.5kg🤣 Bila kluar kecik je pun..xde la nmpk besar..berat je lebih😆

Kira ok la tu sis ada selera makan. Tu la kadang2 pelik banyak makan salah. Tak lalu makan berat turun salah. Ishhh pening la

Tak jugak. Cuma berat badan ibu la nnt naik mendadak, terpaksa pulak p kk ulang alik check bp dan urine.

Alhamdullah sis pregnant berselera,sy sejak awal hamil kurang selera makan...sy byk mkn buah buahan je

Bukan apa sis.. Nt klo berat tu naik mendadak, kena mnum air gula.. Sbb tu laa mak xbagi kot