tak boleh makan banyak time breastfeed

Org tua2 kata kalau kita yg tgh breastfeed anak ni xbole makan banyak2. Nnt gemuk. Kena makan skit2 je. Gila nk makan skit2 je..anak den dh la kuat menyusu..lapar tau?!? Pendapat mommies2 mcm mana? *xde la makan byk tu version makan melantak. Means makan lebih skit drpd portion biasa

15 Balas

Saya makan banyak kali time breastfeed...makan sikit memang tak bolehlah. Pagi makan,jam 10 pagi buat air,tengahari makan,jam 2 minum petang,jam 6 petang makan nasi,jam 9 buat air lagi. Itu belum campur makan buah semua. Saya pun pelik saya boleh makan banyak dari yang biasa & banyak kali 😂😂. Saya tidak fikirlah untuk takut gemuk kalau time breastfeed, yang penting saya makan sikit2,tapi banyak kali,saya pelbagaikan apa yang saya makan...mesti ada semua sumber makanan,wajjb ada nasi,sayur & sumber protien,biarlah orang cakap kuat makan,nanti gemuklah ...biarkan,Yang penting lagi saya tidak makan yang memudaratkan. Kalau mau diet untuk turunkan berat dengan cepat..tak mau lah..kesian baby tiada nanti air Susu untuk baby. 🥰🥰

4y ago

Betullah...time mengandung pun tidaklah lapar macam ni betul. 😆😆

Sis cuba minum esp shaklee , ia bt kta kenyang,seimbang makan,improve selera kta,diet good dn tmbh air susu kta,pastu byk khasiat utk ibu mngdung,energy tu extra bt kta x lemas bdn.. tapi esp ni ada soya.. tapi tulah, sy dh hbis 1 balang esp shaklee tu dn skrg baru merasa mcmna lemasnya bdn tanpa esp shaklee,,cpt lapar tapi selera x ok..

4y ago

Huhu xpa.. yg penting isi perut slalu.. xpyh mkn mcm 2 piring 1masa.. biar sikit tp kerap

Boleh je mkn byk mane pon... Tp kne jaga pengambilan mknn... Mksd nya kne ambil tahu apa yg boleh dimkn n xboleh dimkn.. Sbb BF kn... sy xikut sgt kata org tua... Lau ikut pon amek point yg penting n masuk akal je... 🤭 Badan kita, anak kita, kita tahu apa yg boleh apa yg tak boleh...

Otak dye.. lapau weahh mkn sikit.. punce2 tudung Saji kt dapo trbang... Ne mst org tua2 dlu x pnh nyusukn ank.. bdn blh buat.. gemok laki syg x pe.. nmpk sikit laki kite ne bg cukup mkn.. Kang kurus Kate Dera ank bini x bg mkn.. 🤪🤪🤪

klo mak sy.dia letak nasik penuh pinggan..kata nya xpe mkn byk cume jgn bertmbah je.kdg x habis pun nsi.klo lapa lagi bncuh la air mkn bskut.tgh mlm brjaga pun bleh lapa.

Family saya kata, ibu bf kena mkn bnyk & berkhasiat sbb apa yg kita mkn itu akn menjadi khasiat dlm air susu yg ank minum😂 so lupakn gemuk asal ank dpt khaaiat banyak

sy anak laki mmg kuat menyusu. sy memang kuat makan.. tp lemak2 sy pergi kt anak sy.. anak sy sedut semua.. ahlamdulillah lepas bersalin maintain 55kg .. anak da 6 bulan 9++

Mak sy xkesah sy nk mkn bnyak mcm mne pun.. nk bertambah ke.. apa ke.. klau xmkn mcm mne kita nk ad tenaga uruskan ank kita.. mcm mne susu nk ad utk bg pd ank kita nnt..

Kalau jenis bdn susah turun tu...mkn sikit pon tetap berisi...kalau jenis kurus tu mkn byk mana pon ttp kurus jgk...tp bf mmg kena mkn lebih sket..sbb bby mnyusu kan

kalau dduk center, makan 5 kali sehari.. portion nasi memang 1 mangkuk penuh.. ibu bf x boleh mkn sikit.. sbb cpt letih.. dan perlu kn tenaga utk hasil kn susu..