Sembelit

Ya Allah seksa sungguh sembelit ni. sejak pregnant ni selalu sgt sembelit. boleh share tips x nk hilangkan sembelit. ?

34 Balas

Org kita ni byk nau pantang nya..tu xbole mkn ni xbole mkn tu kena kurangkan. Pastu da smbelit la hb rendah la..minum air masak banyak sangat perlu spya dapat elakkan smbelit dan kencing kotor. Makan buah yg banyak mampu mbantu mmberi khasiat vit c yg penting utk mbantu penyerapan zink utk bina darah merah yg penting utk bawa oksigen kepada baby. Buah pun penting nak elak sembelit. Sama macam sayur2 berdaun hijau.

Sy bykkan minum air masak, makan sayur dan buah, sy makan jugak vitamin Cal Mag D Plus atas saranan nurse, sebb sy sakit pinggang dan kaki sangat² ,cal mag D ni elok jugak utk membuang dan boleh dimakan walaupon masa berpantang, harga pon xmhal sgt dalam rm76 mcm tu. Alhamdulillah sakit sy dah kurang, membuang pon senang

sy makan betik byk2 dgn harapan time nk membuang tu lancar, tp ikut mood jugak rupanye...time senang tu happy je rasanye, tp susah tu adeiii....banjir air mata la..kikikiki..ready siap2 air masak sebotol letak luar tandas, teran x kuar2, stop jap g mnum air. pastu sambung lg...😂

Dulu pun asyik kena sembelit sbb kne makan pil iron tmbh drah tu,, tpi lpas amal kan pagi n mlm before tdo minum susu lancar buang air,, sgt sng.. kalau xdlu lama gler duk dlm tandas teran nak buang air,, smpi risau kluar drh je,,

Hi sis. Cuba minum susu HL marigold. B4 nie i sembelit teruk, then try minum susu HL xde sembelit n pengeluaran pun lancar jer. Tp skrg ssh sikit nak cari susu tu klu kat tempat saya. So try lah yer cari..

Telan zincofer..lps tu minum air msk byk2..in shaa Allah, senang membuang nanti xpyh nk teran2 pon..dia keluar sndiri..tp ramai ckp zincofer bt kita sembelit..alhamdulillah, sy x..buah2 pon jgn skip

Kalo selalu sembelit setiap nk buang air besar bgtau kt doc..jgn meneran....takut buasir pulak....cume kene jg mkn...bnykk mkn mknan yg mengandungi fiber,berserta. Bnyk minum air masak

Saya try n error juga makan pisang,yougurt semua x lepas, last2 makan buah mcm jambu minum soya minum byk air dan kurangkan ais bru ok xda sembelit.tp ni mungkin ikut org juga

kalau takut nn betik.. boleh amal buah jambu batu, alhamdulillah saya dri kndungn 3 bln smpai skrng 6 bln x smbelit.. sbb hari2 mkn jmbu batu stiap malam.. jadi pgi2 akn lawas

Saya amalkan makan kismis. Kismis mmg boleh atasi masalah sembelit. Alhamdulillah lps amalkan kismis saya tak ada masalah sembelit. Makan buah oren pun elok juga.