anak 4 tahun tp bnyak benda yg dia lemah

Ya Allah. Anak makin besar tp bnyk yg dia tak pndai. Masa umur 2 tahun bnyk yg dia tahu buat. Dengar arahan. Suka tengok buku, melukis. Bnyk prkataan yg dia pndai sbut. Tp skrg.. Allahu.. Tak tau mana silap sy. Mungkin salah didikan sy. Bila dia kluarkan kata2 lama sgt smbil berfikir apa nak cakap pastu lidah dia pelat. Kdg sy minta tlg ssuatu dia buat tak endah. Sy pggil dia x sahut atau lmbt sahut. Bila sy trllu marah dan suruh dia prgi jauh dari sy takut sy trpukul dngn nada tnggi dia lngsung tak bergerak. Diam dan muka berkerut. Bila bawa dia melukis dia cuma pndai lukis bntuk bulat dan contengan/garis2 panjang. Bila sy suruh dia ambil buku pnsel dan mlukis dia x nak. Bila ajar dia mngira dan hafal abc sekejap dia cakap penat. Lepas tu dia cpt bosan dengan permainan dia. Skejap dia buang dan berhambur. Sejak dia ada adik ni.. Dia kurang dengar cakap sy kcuali time sy betul2 marah. Dia lebih bnyk kkurangan skrg brbanding umur 2 tahun. ???. Dia tak kenal warna lg. Tak kenal huruf jg. Bila dipnggil dan nak ajar dia buat bnda lain dan bermain bnda lain. Sy ikut dia main smbil tnya dia bntuk apa, warna apa dan berapa dia belajar sikit saja kmudian dia bosan, marah dan merajuk ? apa patut sy buat. Dia tak suka tumpukan perhatian bila d ajar. Risau sgt. Minggu depan dah masuk pra sekolah. Masuk awal..huhu

1 Balas

Myb die kecik hati kot mommy da ade baby baru..myb itu cara die tnjuk cra die memberontak..