macam mana nak ajar anak umur setahun sebulan pandai bercakap dgn ikut arahan? hrp ibu2 boleh tlg sy

dari baby sy dah ajar itu ini ikut perkembangan usia dia...cuma skrg ni dia susah nak ikut apa yg sy ajar🫠sy dah beli buku utk setahun dan ajar dia cntoh "ni cat bunyi cat "meow" ...dia dgr je dan senyum tapi tak ikut retak apa yang saya buat ..anak tkde pun masalah delay speech bila panggil apa semua okey tpi bila saya buka tv bgi tngok "ms rachel" dia ikut pulak retak dah pndai semua dia ikut.. dia ada je pndai ckp mama ayah susu mamam" tapi bila saya ajar tu je jadi maslah dia dgr tapi tak ikut skli buat retak sy ajar.. smpai sy tengok jgk cara ajar anak bgi ada menyanyi baca buku cerita tapi tetap sama dia tak ikut pun🥺kalau lagu "ms rachel sy menyanyi dia ikutlah.. ada lgi tk tips bagi anak sy suka dah minat utk belajar dgn sy? supaya dia boleh ikut apa yg sy cuba ajar dia#bantujawab #ingintahu #firstmom #bantusharing

1 Balas

Hye sis Perkembangan anak2 ni tak sama Ada cepat ada lambat sikit Tapi lambat bukan makna tak boleh langsung Mungkin dalam fasa ni anak sis dia lebih kepada suka tengok, dia simpan dulu, tiba hari dia nanti dia lepaskan semua tuu… kita as parents memang tak sabar sangat2 nak anak bercakap Nanti anak dah start bercakap kita pulk tak terlayan karenah anak2 tanya itu ini… InsyaAllah