Umur 2 tahun sbulan

Ibu2.. untuk prkembangan anak 2 tahun sbulan Kan.. contoh la.. sy bawa pergi Mr DIY.. dia kadang suka lari antara shelf ,sy smbil cri barang smbil perhati dia kt mana.. kadang pegang tgn dia xnk.. sbb dia suka explore sendiri Dan ambil2 barang yg tarik perhatian dia.. kadang Tu bila Kita pergi kt dia nak bawa tmpt lain,dia lari.. kadang smbil gelak ingt kita main kejar2 smbunyi2 dgn dia.. kadang dia emosi xbagi datang kt dia.. dia tolak kaki kita guna tgn dia kira mcm suruh jgn dtg kt dia.. haa mcm tu.. tp kalau tiba2 ada staff mr diy tegur ke apa, dia brhenti lambai ,kadang tu kalau staff pgg tgn dia,dia salam .. dia mcm ni kalau kt tmpt2 mcm Kt DIY, kedai2 yg Ada rak2 bnyk.. tp kalau kt luar Kawasan Kedai, contoh laluan dlm mall ,dlm lif,koridor ok je pgg tgn sy xnk Lepas.. cuma bila dah masuk dalam Kedai yg besar bnyk rak2 bru dia nak bebas sana sini.. kadang Tu suara dia je kuat . Kalau tengh seronok gelak /jerit dlm kedai.. jerit Tu klau ingt Kita main kejar2 dgn dia ,padahal Kita nak g dukung dia bawa kluar kedai..benda ni normal behaviour ke x ya untuk umur 2 tahun sbulan? Benda ni nampak bila dia nak msuk 2 tahun xsilap.. tp xketara sgt la.. Sbb biasa bawa dia keluar hujung minggu, tp Sbb skrg suami sy luar Kawasan, so sy yg dgn dia shj, hri2 sy bawa keluar, bru nampak mcm ni ..ke Sbb teruja hri2 keluar.. Sbb sbelum ni asyik duduk rumah je.. #SeriusTanya #ingintahu

8 Balas

Normal sis Anak2 saya semua gitu Pernah dulu anak sulung saya main sorok2 bawak rak yang staf simpan stok kain baju tuu jenuh cari dah risau sangat ingat dia lari keluar ka ikut orang ka nasib baik ada orang nampak dia lari masuk bawah tuu… Sejak tu saya dan suami ikut ja anak2 mana dia lari Saya dan suami take turn cari shopping Kalau suami cari barang dia saya tengokkan anak, turn saya suami pulak tengokkan anak2… Kalau saya sorang2 saya selalu guna carrier sampai anak umur 3 4 tahun gitu Sekarang masing2 dah besar saya makesure dorang dapat dulu apa dorang nak baru saya cari barang saya nak Semua ni proses Kita kena sabar

teringat pula anak sy masa kecil mcm ni.. memang suka berlari.. fasa diorang bermain je.. dulu saya lebih prefer bawa anak duduk dlm troli, umpan dgn makanan.. hehe.. kena bawa anak ke tempat yg dia boleh lepaskan tenaga dia.. padang, taman.. dekat rumah, sy kurangkan perabot, sebab sy nak biarkan anak boleh bebas berlari, melompat..

normal sis. kids be kids 🤣 maybe bila dekat luar, open area, besar sangat jadi dia overwhelmed atau dia nampak orang ramai sangat dia takut sikit. bila nampak shelves, dia nampak toys/jajan etc je penuh sampai siling tu yg excited kut 😅

normal je tu. biasalah bila budak2 dapat keluar rumah, dia rasa bebas. macam kita la, kalau selalu duduk rumah je, bosan jugak. anak sy pun macam tu, layankan je.

normal sis , anak saya pun mcm tu , dia suka main nyorok2 area rak , dgn harapan kita akan cari dia , yg kita ni risau plus takut , haih saborr ja la

normal sis. anak² saya dua² pun mcm tu lagi² kalau dah lama tak bawa masuk kedai toys. memang seronok sampai tak nak balik

normal.. anak sye pun mcm tu.. situasi mne yg buat sis risau tu?

normal