..

usia kandungan saya dah 18 minggu .hb saya makin rendah .first buka buku pink 12 .nurse ada bagi saya ubat obimin dan juga zincofer(saya tidak boleh makan) dan skrg saya ada ubat maltofer .ubat maltofer bila saya minum pagi badan saya agak lemah bila makan malam esok pginya agak bengkak ketara sangat dekat mata saya .(saya xada bgtahu nurse pasal ni )ary tu sya ada pi klinik ambil darah sbb nak tgok hb .Hb saya makin turun sampai nurse bg saya ubat iron tablet saya x makan pun saya risau .sbb ada org kata saya ni alahan ubat .saya nak tanya perna tak ibu2 mghadapi masalah ni dan apa ibu2 buat untuk naik kan hb ibu2 .saya baru mgandung anak pertama .harap bantu saya . (dalam pic tu xada pic obimin)

..
28 Balas

Pengalaman saya, start buka buku pink hb 9.8. Minggu ke minggu makin turun hb. Iron tablet sy tak bole comply sebab alahan mabuk teruk. Doc tukarkan saya dengan obimin. Dah jaga makan utk tambah darah merah. Tapi masih drop. Doc tukar lagi ubat ke maltofer syrup. Masih lagi drop tak pernah naik. Latest hb sy 7.6. Sehinggala doc terpaksa buat test hb analysis sebab kemungkinan sy menghidap thalassemia. Dan ya result sy beta thalassemia (carrier) . Sy warded ke hospital sebab kerap pening dan jantung berdebar. Doc terpaksa transfuse darah. Penghidap thalassemia tak boleh consume terlalu banyak iron sebab darah merah tak normal. Makan la iron banyak mana pun darh merah tak bole serap sebab dia tak normal macam darah merah biasa. Excess iron akan pergi ke organ2 lain which is bahaya utk kesihatan. Caranya hanyalah dengan transfuse darah. Bergantung kepada individu. Saya kena transfuse 1 bag darah. Sekarang, doc suruh stop ambil iron dan sy hanya consume folic acid dan vitamin b yg doc sarankan.

4y ago

Saya 10w6d ank ke 4. Alpha thalasemia.. Ujian makmal hospital da sahkan msa prgnt ank ke 3. Masih membaca utk tambah info lg tentang ni. Blh ke saya consume obimin juga? Kk ada beri. Sblum ni saya ambil folic acid saja. Hb 11.5. Kebiasaannya pragnt ank yg 1- ke 3 hb saya akn drop hingga 7 juga.

Ape2 yg xbleh nak telan kena bgtau nurse and doktor...sya pun masalah yg sama..skrg dah 7 bulan lebih..hb dlm paras mbimbangkan...segala jenis ion dah mkn..skrg hanya mkn maltofer dlm dos lebih sikit..2 biji pg dan 2 biji mlm..sya bukan takat mkn maltofer je..sya ada gdm dan bp high..sya kena mkn ubat kencing manis dan ubat cair darah skali..kencing manis sya kena ambik 2 biji sehari..cair darah 1 biji sehari..bp check setiap 2 hari skali..bsp 2 minggu sekali..semua buat sendiri..dan bawah pengawsan doktor pakar..please jgn abaikan ion ni..bahaya baby...

Sis ptot kena bgtau dgn nurse n doc..if xley mkn vitamin yg dorg bekalkan...klo sis xbgtau dorg ingt sis xde msalah dgn ubat yg diberi... Sis boleh amalkan mkn jambu batu..mnum air limau..aritu nurse adr ckp klo xbley mnum dgn air kosong vitamin tu boleh mnum dgn air sunquick tp jgn letak gula... Jd xdelaaa rse cm mkn vitamin... Sy so far mmg xde msalah dgn smua ubat dorg bg..jd mnum dgn air msak je..yg pnting vitamin2 ni smua pnting tok ibu dan baby... Klo x boleh mkn mmg dorg akn suggestkan yg lain utk dimakan😊

Sy mkn maltofer 3 biji sehari, 3 kali . Kesan dia mmg lmbt x mcm iberet . Sbb tu kne mkn byk sikit . Slain tu, lepas mkb ubat tambah darah ni, cuba sis mnum air limau kasturi . Kne rajin sikit laa buat air limau ni sbb sy try buat mcm doktor suggest ni mmg btul hb naik . Lepas tu sblum tdo sy mnum stu sudu pati delima gulsan . Smpai bsalin hb ok .. Kne rajin sikit ye .

4y ago

terima kasih bgthu

Siapa yg cakap awak ada alahan ubat? Doktor ke? Kenapa tak bgtau nurse? Alahan ubat bukan perkara main-main dan boleh bagi effect yg lagi buruk. Bab2 kesihatan jgn sembunyi sbab awak taktahu effect hanya pd awak atau pd kandungan jugak. klau jd apa2 yg serius melibatkan ubat,pihak klinik yg nak kena menjawab pulak.

4y ago

Allahummaa aamiin trima kasih ❤️😁

Hb 12 tu kira ok.. sy msa bkk bku hb 9.4 je.skrg 22w drop 9.2.. plg tgi 9.8.maltofer penah amk tp still xnaik.skrg doc cucuk ubt venofer 5x selang sehari utk naikkn hb.. utk zincofer rmai yg suggest amk dgn jus.tp sy sma gak dlu klu mkn wktu mlm mmg pening smp x blh tdo.. apa2 pon dptkn nsht doc sbb klu hb low effect msa bersalin nti.

4y ago

Maltofer sme je dgn vitamin laen sbiji sehari tpi klau hb kite low sngt mkn sbiji tk jlan bru nurse akn sruh ambk 2/3 biji sehari.. Cuba sis sy bru bulan ni bli susu lazz kurma dgn smlm seblom g chek hb ade minum susu fresh dy cmpur kurma teros naek.

awat tk bgtau doc/nurse.. kalau pape jd mcm mana?? aiyoo pelik la jns tkbgtau ni.. bhya taw hb drop ni sis.. bkn benda boleh buat main.. cuba tgk dkt bku pink, ada tulis risiko anemia tu mcm mana.. bhya gler boleh buat maut sis.. bgtau lah dorg at least dorg akn usaha utk tlg..

4y ago

sy bkn marah tp rsau.. sbb sy pn alahan ubt.. sy tkboleh mkn iberet n zincofer sbb confirm gastric so nk tanak kena bgtau sbb sy tkot diri sy yg sakit.. so awk jaga diri ok..

Bg tahu nurse/ doc .. kalau susah sgt.. call diorg tanye.. mcm sy.. xboleh mkn iron.. sy call je bg taw yg sy sakit kepala sgt2.. diorg suruh dtg.. jumpe doc.. doc tukar ubat.. jgn takot.. walaupun ada nurse garang.. tp diorg x mkn org pun.. setakat tanye.. diorg x marah la..

4y ago

Sama2😁

bgtau la nurse x bole makan tu, buat apa ambik ubat kalau x makan, ubat tu lebih baik kerajaan bagi ngan org yg lebi memerlukan drpada org yg ambik tp x makan. menyusahkan dan membazir duit kerajaan je bg ubat ngan org yg x hargai.

4y ago

kalau saya x hargai ubat ni .xlaa saya berusaha nak telan ubat walaupun berbagai alahan saya terima saya bgthu kat sini sbb sya dah xbleh nk buat apa tu saya minta pendapat kat sini yang ada pengalaman .

Sis kena bgtahu nurse atau doc sis.. Risau juga hb makin menurun.. Mungkin doc boleh tukarkn ubat lain.. Mcm sy ni ion tablet & zincofer tu mmg tak serasi.. Sy bgtahu doc & doc sarankn sy tukar amek obimin..sis tak boleh berdiam apa2 masalah kena bgtahu..

4y ago

terima kasih sis